Από το σταφύλι στο κρασί με τους «μικρούς οινοπαραγωγούς» μας!

Μια μοναδική, εκπαιδευτική και βιωματική δράση, στο ¨κτήμα Κλημεντίνη¨ πραγματοποίησε ο Παιδικός Σταθμος μας στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας:¨Φθινόπωρο-Από το σταφύλι στο κρασί¨.

Με την καθοδήγηση της έμπειρης ομάδας του ¨Ιχνηλάτη Ονείρων¨ και μέσα από ψυχοκινητικά παιχνίδια γνωρίσαμε τους καρπούς που μας δίνει η φύση το φθινόπωρο.

Έχοντας ως γνώμονα το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργατικότητα τα παιδιά μας έλυσαν τους γρίφους ανακαλύπτοντας τους κρυμμένους θησαυρούς στη φάρμα.

Αυτή την εποχή του χρόνου οι παραγωγοί μαζεύουν τα σταφύλια από τα αμπέλια τους. Γνωρίσαμε λοιπόν το φυτό του αμπελιού, το παρατηρήσαμε, μάθαμε τη διαφορά ήμερου και άγριου αμπελιού και τα εντοπίσαμε μέσα στη φύση. Γίναμε μικροί οινοπαραγωγοί συλλέγοντας σταφύλια και στη συνέχεια τα ζουλήξαμε με τον παραδοσιακό τρόπο-πατητήρι-για να πάρουμε μούστο. Με ενθουσιασμό πήραμε τα φτυαράκια μας και μη την καθοδήγηση του κηπουρού φυτέψαμε τα δικά μας αμπέλια.

Από ένα κτήμα δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι φίλοι μας τα ζώα. Ανάμεσα στα ζώα της φάρμας ξεχωρίσαμε ένα μικρό πουλάρι, τον Ιβανόη, που μας κρατούσε συντροφιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της δράσης. Ο ιπποκόμος μας έδειξε όλα όσα χρειάζονται για την φροντίδα και την περιποίηση ενός αλόγου και είχαμε την ευκαιρία να τον χαϊδέψουμε. Με αφορμή τα πρώτα του γενέθλια του ετοιμάσαμε μια λαχταριστή ¨μουστουκουλουρότουρτα¨!

Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εντυπώσεις μας; Μα φυσικά με τη ζωγραφική! Με πινέλα και μπογιές αποτυπώσαμε με τον δικό μας μοναδικό τρόπο όλα όσα βιώσαμε αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν, να δράσουν, να μάθουν και κυρίως να χαρούν στον καλύτερο χώρο… στη ΦΥΣΗ!!!