Ταξιδεύοντας στον χρόνο και στην ιστορία της πόλης μας!

Με τη συμπλήρωση των 110 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης η καθιερωμένη επίσκεψη της Στ΄ τάξης από το Δημοτικό  των Εκπαιδευτηρίων μας στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ήταν περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ.   Το κτήριο της έπαυλης του αγροκτήματος Μοδιάνο, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, έγινε το στρατηγείο  του επιτελείου του Ελληνικού στρατού απ’ το οποίο ξεκίνησε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος έπειτα μετετράπη σε μουσείο που φιλοξενεί  πλήθος εκθεμάτων (όπλα, ξίφη, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, πίνακες, χάρτες, φωτογραφίες..) από τους Βαλκανικούς Πολέμους και φυσικά το σημαντικότατο αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης.

       Δείτε Περισσότερα

Τα παιδιά μέσα από την ξενάγηση  πληροφορήθηκαν για την ιστορικότητα του κτηρίου κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ενώ στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην πολυτελή για την εποχή τραπεζαρία, την κουζίνα και τα υπνοδωμάτια του σπιτιού, τα οποία παραμένουν ίδια από το 1906. Θαύμασαν στις προθήκες τα κειμήλια του Ελληνικού, του Τουρκικού, του Βουλγαρικού, του Σερβικού στρατού αλλά και   των άλλων συμμαχικών στρατευμάτων.

        Βρέθηκαν στο ίδιο δωμάτιο όπου στις 25 Οκτωβρίου 1912 έλαβαν χώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και των αντιπροσώπων των οθωμανικών δυνάμεων για την αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό στρατό. Ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους στους χώρους του αγροκτήματος, επισκέφθηκαν το  ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν πασά, του τότε διοικητή της Θεσσαλονίκης και του γιου και υπασπιστή του Κενάν Μεσαρέ, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Μουσείου ως ένδειξη μεγαλοψυχίας των Ελλήνων προς τον αντίπαλο.  

          Ήταν μια εξαιρετική περιπλάνηση στα μονοπάτια της ιστορίας της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα,  καθώς πρόσφερε σε όλους, εκτός από γνώση, τη δυνατότητα να φανταστούν ότι ζουν τα ίδια τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε έναν ιδιαίτερο χώρο για την εποχή και σημάδεψαν την ιστορία της πόλης μας!!