Περιήγηση στα Βυζαντινά μονοπάτια της Θεσσαλονίκης!

Οι μαθητές της Ε΄τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας με τη συμβολή της ξεναγού κ. Κατερίνας ξεναγήθηκαν  στη «Βυζαντινή» Θεσσαλονίκη, γνωρίζοντας από κοντά τον τεράστιο «βυζαντινό πλούτο» που σώζεται στην πόλη μας.

Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο μιας συνεχούς ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της. Ήταν η «συμβασιλεύουσα» και η δεύτερη σε σημασία πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσε κέντρο πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής.

Τα μνημεία που σώζονται έως σήμερα στην πόλη, αντιπροσωπεύουν διαχρονικά τον πολιτισμό και την τέχνη του Βυζαντίου. Οι μαθητές μας θαύμασαν τα οχυρωματικά τείχη της πόλης επισκεπτόμενοι τον πύργο της «Αλύσεως» από όπου απόλαυσαν τη μαγευτική θέα.

Επόμενος σταθμός της περιήγησής ήταν η Μονή Βλατάδων ή αλλιώς Βλαταίων,  η οποία είναι το μοναδικό Βυζαντινό μοναστήρι της πόλης που λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Τα παιδιά θαύμασαν το μοναδικού κάλλους ψηφιδωτό του 5ου μ.Χ., που απεικονίζει τον Χριστό έφηβο στη μονή του Όσιου Δαυίδ. Τις εντυπώσεις έκλεψε ο Ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, ένα παλαιό βυζαντινό καθολικό μονής και μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κτισμένο στις αρχές του 14ου αιώνα. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν την Αψίδα του Γαλέριου (Καμάρα) και τη Ροτόντα, ένα από τα αρχαιότερα και επιβλητικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. 

Οι μαθητές μας επέστρεψαν ενθουσιασμένοι στο Σχολείο από την περιήγηση στα βυζαντινά μνημεία, πλημμυρισμένοι με όμορφες εικόνες και γνώσεις για την ιστορία της Θεσσαλονίκης μας, προτρέποντας όλους εσάς να περιηγηθείτε στις ομορφιές της πόλης και να ενημερωθείτε για τα μνημεία και τα αξιοθέατά της, αισθανόμενοι κάτι από την αύρα που αναδύεται μέσα από τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή της.