Οι ερευνητές μας επισκέπτονται το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών!

Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και τους χώρους της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων επισκέφτηκαν στις 16 Μαΐου 2022 δύο ομάδες μαθητών μας, της Α’ και Β’ Γυμνασίου. Και οι δύο ομάδες έχουν εκπονήσει εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας του Σχολείου μας με το Ίδρυμα, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Θεολόγο του Σχολείου μας κ. Τσιρέλη Ε.

Η βραβευμένη από το ΠΙΠΜ ομάδα της Β’ Γυμνασίου με τους: Αγγελίδου Α., Αρκούδης Δ., Βιλδέρη Θ., Γαλάνη Ε., Γκουλέτσα Μ., Δράκου Κ., Ζεμπόγλου Π., Ιασωνίδου Β., Καβαλιέρου Α., Καρβουνίδου Μ., Κουράκη Α., Μισαηλίδου Α., Μιχαηλίδου Κ., Πατρίδου Ε., Ράπτη Δ., Σπυριδοπούλου Η., Τζίκα Α., Τουτουνζή Β. και Τσουμάνη Γ. εκπόνησε το περσινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψηφιοποίηση Χειρογράφων. Το Ταξίδι της Γραφής»  που μπορείτε να θυμηθείτε πατώντας εδώ: https://bit.ly/3NgJ4RN

Φέτος εκπονήθηκε νέα πολιτιστική και περιβαλλοντική δράση σε συνεργασία με το Ίδρυμα, από τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου: Γουδεντζίκη Μ., Δελημόση Φ., Καρυώτη Θ., Νικάκη Ν., Οικονόμου Α., Σαρακλίδου-Καλπακίδου Ε., Σολδάτος Ο., Τζαμπάζης, Τσιφτσή Ε. και Χατζηλιάδου Χ., με θέμα «Κιβωτός του Νώε. Μια σύγχρονη ιστορία» (μια γεύση από την πρώτη φάση του προγράμματος, εδώ https://bit.ly/3whxGiS)

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κα Κλιάρη Ι., θεολόγο και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος, σχετικά με τα προγράμματα, αλλά και να μάθουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της μονής και του έργου του Ιδρύματος και του Πατριαρχείου.

Ευτυχής σύμπτωση και μεγάλη χαρά ήταν η συνάντηση εκεί με τον ομότιμο Καθηγητή Παλαιάς Διαθήκης του Τμ. Θεολογίας του Α.Π.Θ., πρώην Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Άρχων Διδάσκαλο του Ευαγγελίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και υπεύθυνος του προγράμματος για τη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης στα νέα ελληνικά, κ. Μ. Κωνσταντίνου , ο οποίος μέσα σε λίγα λεπτά μύησε τους μαθητές στα μυστικά της Βίβλου, τις πιο παλιές εκδόσεις και τις μεταφράσεις της!

Το ταξίδι στον χρόνο μέσα στο καθολικό της μονής, η γνωριμία με τα ζώα που φιλοξενούνται από τους μοναχούς, η επαφή με τις σπάνιες εκδόσεις της Βίβλου, όλα πολύτιμες εμπειρίες της βιωματικής εκπαίδευσης και ουσιαστικής μάθησης!