“Γνωρίζοντας το Μουσείο της Βεργίνας”.

Την Παρασκευή 5/5 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων της Δ΄ τάξης στον εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Στο πλαίσιο του προγράμματος : ¨Μουσειακή Αγωγή και Εκπαίδευση¨, οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το σπουδαίο Μουσείο της Βεργίνας, ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα μουσεία της Ελλάδας.

Η ιστορία των Μακεδόνων βασιλιάδων ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας, αντικρίζοντας τα πολύτιμα ευρήματα-εκθέματα που έφερε στο φως το 1977 και 1978 ο καθηγητής Μ. Ανδρόνικος και η ομάδα των αρχαιολόγων που τον πλαισίωναν.

Μεταξύ άλλων θαυμάσαμε επιτύμβιες στήλες με τα ελληνικά ονόματα Μακεδόνων πολιτών, χρυσά, χάλκινα και πήλινα αγγεία, όπλα, ασπίδες, κτερίσματα, οικιακό εξοπλισμό, αγάλματα, κοσμήματα. Μα την προσοχή μας τράβηξαν οι δύο χρυσές λάρνακες του βασιλιά Φίλιππου Β΄ και της γυναίκας του, που τις κοσμεί ο δεκαεξάκτινος ήλιος της Βεργίνας, έμβλημα των Μακεδόνων. Εντύπωση μας προκάλεσαν τα εξαίσια ολόχρυσα στεφάνια καθώς και ο οπλισμός του βασιλιά. Η μοναδικής πιστότητας προτομές του Φίλιππου Β΄ και του Αλέξανδρου μας καθήλωσαν! Το ενδιαφέρον όλων ωστόσο κέρδισαν οι βασιλικοί τάφοι του Φιλίππου Β΄ και του ¨πρίγκιπα¨-γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρου Δ΄, με τη λιτή μεγαλοπρέπειά τους!

Η ανταπόκριση των μαθητών μας ήταν θερμή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ξενάγησής μας. Η ενεργή και εύστοχη συμμετοχή τους καθώς και το έκδηλο ενδιαφέρον τους για καθετί που έβλεπαν και άκουγαν, τους βοήθησαν ν΄ αποκομίσουν θησαυρούς, που τόσο υπομονετικά κρατούσε κρυμμένους για αιώνες η μακεδονική γη της Βεργίνας.

Αποχαιρετήσαμε το Μουσείο με τις καλύτερες εντυπώσεις, γεμάτοι υπέροχες εικόνες από το ταξίδι μας στην εποχή των ένδοξων προγόνων μας. Ευχαριστούμε θερμά την άξια ξεναγό μας κ. Κ. Αναγνώστου, που με τις πολύτιμες γνώσεις της συνέβαλε στην επιτυχημένη έκβαση της επίσκεψής μας σ΄ αυτόν τον σπουδαίο χώρο πολιτισμού.