1η θέση στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας!!!

Την 1η θέση μετά την νίκη της στον τελικό γύρο με το 1ο  ΓΕ.Λ. Αλεξάνδρειας  κατέκτησε η ομάδα του Λυκείου του Ομίλου Ρητορικής στους 6ους Περιφερειακούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 διαδικτυακά λόγω των δυσμενών συνθηκών της πανδημίας.

Την ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές Βασιλειάδου Μ.-Θ., Γαργάλα Σ., Ιασωνίδου Δ., Τόττα Α.-Μ., Τσιάντας Χ. και υπό την καθοδήγηση της Φιλολόγου του Σχολείου μας, κ.κ. Ε. Καρατζιούλα. Η ομάδα μετά από δύο νίκες απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 16 ομάδων που συμμετείχαν.

Οι αγώνες αυτοί αποτελούν πλέον θεσμό για τα εκπαιδευτικά δρώμενα αφού αποτελούν συνέχεια παλαιότερων επιτυχημένων διοργανώσεων. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας 2ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/βάθιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη που αποτελούν επί σειρά ετών μέλος της οργανωτικής επιτροπής καθώς και το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το 1ο ΓΕ.Λ. Ευόσμου και το 1ο ΓΕ.Λ. Συκεών.

Δείτε ΠερισσότεραΤο σχολείο μας επί σειρά ετών συμμετέχει σε πανελλήνιους αγώνες. Η αδιάλειπτη παρουσία κρίνεται σημαντική, λόγω της διδακτικής και παιδαγωγικής αξίας, που συνίσταται ‒ενδεικτικά‒ στη συμβολή τους με ουσιαστικό και βιωματικό τρόπο:

  • στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών
  • στην αξιοποίηση γνώσεων από μαθήματα ανθρωπιστικών σπουδών και στον εμπλουτισμό τους
  • στην άσκηση των μαθητών και μαθητριών στον προσχεδιασμένο προφορικό λόγο και στην αναβάθμιση της ετοιμότητάς τους στην παραγωγή προφορικού λόγου, που συνιστά μία από τις βασικές μακροδεξιότητες λόγου
  • στην ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας στο πλαίσιο ομάδας
  • στην ενθάρρυνση της διασχολικής άμιλλας
  • στην ανάδειξη του λόγου και αντιλόγου, βάσει επιχειρημάτων, ως θεμελιώδους συστατικού του εποικοδομητικού δημοκρατικού διαλόγου
  • στην εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου
  • στην ενθάρρυνση των μαθητών και μαθητριών να προβληματιστούν σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και να τοποθετηθούν νηφάλια σε διλημματικές καταστάσεις
  • στη συγκρότηση των μαθητών και μαθητριών ως συνειδητοποιημένων και δυναμικών δημοκρατικών πολιτών
  • μέσω της διαδικτυακής διεξαγωγής των Αγώνων, στην άσκηση των μαθητών και μαθητριών σε σκληρές/κάθετες και ήπιες ψηφιακές δεξιότητες.

Καταληκτικά, τα μαθησιακά και παιδαγωγικά οφέλη των Αγώνων Επιχειρηματολογίας ως διδακτικής και διαγωνιστικής πρακτικής υπηρετούν την πεμπτουσία του Δημοκρατικού Σχολείου.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ο Όμιλος Ρητορικής έχει συμμετάσχει σε πολλές διοργανώσεις από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του και πολλοί μαθητές του σχολείου μας έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις. Αυτό αποτελεί και αδιάψευστο επιχείρημα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της άοκνης προσπάθειας των εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο όμιλος Ρητορικής του Γυμνασίου θα συμμετάσχει στις 7 Μαΐου στους 3ους Περιφεριακούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας και Αυθόρμητου λόγου που διοργανώνει το 2ο ΠΕ.ΚΕ.Σ. σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και καλή πρόοδο στους μαθητές μας.