Ένα εγχειρίδιο infographics για την πρόληψη και προστασία από τους Σεισμούς.

Το βάπτισμα στο 14ο Συνέδριο Πληροφορικής πήραν και οι μαθητές της Ε΄ τάξης με ένα χρήσιμο εγχειρίδιο πληροφοριών και οδηγιών για ένα φυσικό φαινόμενο απέναντι στο οποίο ο άνθρωπος φαντάζει αδύναμος κι απροστάτευτος. Έχοντας συναισθανθεί την αναγκαιότητα ενημέρωσης για τους σεισμούς ,μιας και η χώρα μας είναι εξαιρετικά σεισμογενής, οι μαθητές ερεύνησαν το φαινόμενο σε βάθος και ήρθαν σε επαφή με την επιστήμη της σεισμολογίας, τα εργαστήρια, τα όργανα μέτρησης αλλά και τις χρησιμοποιούμενες κλίμακες. Γνώρισαν και γρήγορα εξοικειώθηκαν με ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το genially, το οποίο τους επέτρεψε να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με τη μορφή infographic προκειμένου να ενημερώσουν μικρούς και μεγάλους και να δώσουν εύχρηστες και σαφείς οδηγίες για «Το ξύπνημα του Εγκέλαδου».

Ενσωμάτωσαν χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές της χώρας μας και εντόπισαν και καρφίτσωσαν σε αυτούς τους ισχυρότερους σεισμούς δίνοντας και τις σχετικές πληροφορίες. Και φυσικά παραθέσαν  κατατοπιστικές οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από έναν σεισμό. Όλα αυτά αξιοποιήθηκαν σε 5 διαφορετικά infographics με ποικίλους τρόπους: με την ενσωμάτωση κειμένων, εικόνων, χαρτών, ιστοσελίδων, βίντεο ήχου και εικόνας.

Μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, οι μαθητές της Ε΄ τάξης έμαθαν να ερευνούν,  να καταγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους, να τα αξιολογούν και να τα αξιοποιούν. Έμαθαν να συνεργάζονται μοιράζοντας τις αρμοδιότητες και να οδηγούνται από κοινού στη κατάκτηση των στόχων. Εξοικειώθηκαν με τις νέες τεχνολογίες και τις μετέτρεψαν σε χρήσιμα και χρηστικά εργαλεία. Και πάνω απ’ όλα απόλαυσαν τη διαδρομή κατακτώντας ταυτόχρονα τη γνώση και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα δώσουν το παρόν και την επόμενη χρονιά, στο 15ο Συνέδριο Πληροφορικής, με μεγαλύτερη πλέον ωριμότητα και εμπειρία συνεχίζοντας να εξερευνούν και να κατακτούν τον ατελείωτο κόσμο της Πληροφορικής.