Από την αρχαία ελληνική τεχνολογία και τα θαύματα της μηχανικής στην εξερεύνηση του Σύμπαντος

Οι πόρτες του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ άνοιξαν και οι μαθητές των Ε΄ και  ΣΤ΄ τάξεων των Εκπαιδευτηρίων μας ήρθαν σε επαφή με την αρχαία ελληνική τεχνολογία, τα θαύματα της μηχανικής και ταξίδεψαν στο διάστημα μέσα από τον φακό ενός τηλεσκόπιου.

Πρώτα ξεναγήθηκαν στο Τεχνοπάρκο με εκθέματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας που αποτέλεσαν και αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού διεθνώς. Μέσα από την ενδελεχή ενημέρωση της έμπειρης ξεναγού αναδείχθηκαν σημαντικά επιτεύγματα διακεκριμένων Ελλήνων εφευρετών σε μια εποχή που απαιτούσε διανοητική εγρήγορση και ευστροφία. Τα εκθέματα αυτά από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπήγησης, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων, αντανακλούν τις τεχνικές και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν, αποτυπώνοντας τον ρόλο και την σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ακολούθησε το Ταξίδι στο Άπειρο, στην αίθουσα του Κοσμοθεάτρου όπου κοίταξαν βαθιά μέσα στο Διάστημα, μέσα από τα «μάτια» του Hubble Space Telescope, ταξίδεψαν στο σύμπαν μαθαίνοντας ότι ο γαλαξίας μας συνυπάρχει με πολλούς άλλους. Είδαν το σχηματισμό γαλαξιών και «εξερεύνησαν» ορισμένα από τα πιο θαυμαστά νεφελώματα και αστρονομικές δομές που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί. Βρέθηκαν στο εσωτερικό του δικού μας Γαλαξία και μέσα από μία ανεπανάληπτη περιήγηση στο Ηλιακό Σύστημα επέστρεψαν στο σπίτι τους, τη Γη.

Το μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της επιστήμης συνεχίστηκε με τα θαύματα της Μηχανικής σε τρισδιάστατη προβολή. Πελώρια κτίρια που αγγίζουν τον ουρανό μέχρι υποβρύχια ρομπότ που ερευνούν τον βυθό, ηλιακά αυτοκίνητα και «έξυπνες», βιώσιμες πόλεις, ανέδειξαν την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκεται πίσω από τα μικρά και μεγάλα θαύματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και αποκαλύπτει τη δημιουργικότητα και τα ανθρωπιστικά αισθήματα που ωθούν τους μηχανικούς να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους.

Τα παιδιά πέρασαν ένα ευχάριστο πρωινό και τα χαρούμενα πρόσωπά τους κατά την έξοδο ήταν η απόδειξη μιας ακόμη επιτυχημένης εξόρμησης!

Το ταξίδι όμως δε σταμάτησε εκεί. Συνεχίστηκε με τη συμμετοχή τους σ’ ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, «Χρησιμοποιώ τόση ενέργεια, ώστε να προστατεύω το περιβάλλον που ζω». Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν με πάθος το νέο παιχνίδι. Οργανώθηκαν, συνεργάστηκαν, αυτοσχεδίασαν και έδειξαν στους υπεύθυνους τους προγράμματος την περιβαλλοντική τους συνείδηση, χαροποιώντας όλους μας, καθώς απέδειξαν στην πράξη ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ»  στα Εκπαιδευτήριά μας, αποδίδει.