«Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» Αλέξανδρος Υψηλάντης – 2022

1821-2022:  200+1 χρόνια…     Ελεύθερη Πατρίδα! Μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη εικόνες και ήχους τα Εκπαιδευτήριά μας τιμούν με ιδιαίτερη περηφάνεια και συγκίνηση την επέτειο μνήμης από  την επίσημη έναρξη της ελληνικής επανάστασης, την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και τη δημιουργία της πρώτης ελεύθερης πατρίδας.  

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας ιχνηλατώντας τα βήματα της ιστορίας αποτείνουν ύστατο φόρο ανάμνησης και τιμής με την πένα τους στους ήρωες της επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για ‘του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία’, διεκδικώντας την Ανεξαρτησία του έθνους μας

Εν Φαντασία και Λόγω ζωντανεύουν τα ηρωικά κατορθώματα των αγωνιστών, γνωστών και άγνωστων που με απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση αγωνίσθηκαν και έπεσαν για την Ελευθερία μας. Παρουσιάζουν το ύψος της ψυχής τους, την υπεροχή του πνεύματος και το μέγεθος της ηθικής τους ελευθερίας. Μιλούν για μια αγιασμένη επανάσταση που πλάστηκε για ήρωες, υμνούν τη δόξα της θυσίας και αναζητούν τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αποτυπώνουν με καλλιτεχνική ευαισθησία τις αρετές της φυλής μας - το φιλότιμο, τον πατριωτισμό, τη λεβεντιά, την παλικαριά και την πίστη - αυτές που ώθησαν τους Έλληνες στο μετερίζι των θυσιών και εξηγούν το «θαύμα» που συντελέστηκε και σφραγίστηκε επίσημα με το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας του 1830.

Και τώρα 200+1 χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν σταματά να προχωρά, να αναζητά, να ανακαλύπτει, να οραματίζεται. Και εμείς, ως απόγονοί τους, που απελευθέρωσαν «μια χώρα μικρή· ένα πέτρινο ακρωτήρι στην Μεσόγειο» (Γ. Σεφέρης), έχουμε πάντα την ανάγκη να κοινωνούμε το «αθάνατο κρασί του ‘21».

Μέσα από τη μνήμη τους οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο, γιατί ως Έθνος αποδείξαμε πως μεγαλουργούμε στα δύσκολα και έχουμε πάντα μαζί μας ως αρωγό την πίστη του Χριστού!

Για μια πατρίδα λιγοστή, αγέρωχη, ακριβή, αγαπημένη…  Χρόνια Πολλά πατρίδα μας!!!