Οι μικροί εξερευνητές μας εξερευνούν την ιστορία της Μακεδονίας μας και τον Μακεδονικό Αγώνα.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα επισκέφθηκαν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας στο πλαίσιο της Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Με στόχο να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908 εκπονήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας το Σχέδιο Εργασίας: ¨Η Μακεδονία μας και ο Μακεδονικός Αγώνας¨. Κατά την περιήγησή μας στο Μουσείο, οι μικροί μαθητές, ήρθαν σε επαφή με τη λαογραφία, του τόπου μας και μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γνώρισαν στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Μακεδονίας και επαγγέλματα τα οποία έχουν πλέον εκλείψει. Με μεγάλο ενδιαφέρον συνειδητοποίησαν  τις διαφορές στην εκπαίδευση σε σχέση με σήμερα.

Δύο ¨Κούκλες-Έλληνες¨ της Μακεδονίας εκείνης της εποχής βοήθησαν τα νήπια να αντιληφθούν ότι πολλά παιδιά αντί να πηγαίνουν στο σχολείο έπρεπε να βοηθούν τους γονείς τους στις δουλειές τους.

Γνώρισαν τους Μακεδονομάχους που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι σήμερα ελεύθερη η Μακεδονία. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω μεταφέρθηκαν στον ¨Βάλτο των Γιαννιτσών¨. Μ΄ έναν φακό και μια φωτογραφία στο χέρι έγιναν ¨μικροί εξερευνητές¨ ψάχνοντας να βρουν σε μια εντυπωσιακή μακέτα του βάλτου, τους ήρωες Μακεδονομάχους. Στο τέλος της επίσκεψής μας τα παιδιά εκφράστηκαν δημιουργικά ζωγραφίζοντας ή φτιάχνοντας κατασκευές με χαρτί ή πλαστελίνη, τις οποίες στη συνέχεια τοποθέτησαν στη μακέτα του βάλτου.

Μέσα από το Σχέδιο Εργασίας και της επίσκεψής μας στο Μουσείο, τα παιδιά όχι μόνο εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και καλλιέργησαν σημαντικές δεξιότητες αλλά και πλημμύρισαν με συναισθήματα περηφάνιας και αγάπης για τον τόπο μας, τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας!!!