«Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα: Με τον Ηρακλή στους Αγώνες»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έναν σύγχρονο και ζωντανό χώρο που εστιάζει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην ανάδειξη της πολιτιστικής πλευράς του αθλητισμού.

Τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και συμμετείχαν στο πολύ ενδιαφέρον και κατάλληλα σχεδιασμένο για την ηλικιακή τους ομάδα  μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα: Με τον Ηρακλή στους Αγώνες», που αποτελείται από τρεις ενότητες : α)  γνωριμία  με τα αρχαία ολυμπιακά αθλήματα και το ιστορικό πλαίσιο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων β)  επαφή με ολυμπιακά αγωνίσματα των αρχαίων χρόνων γ) συμμετοχή σε παιχνίδια εμπέδωσης γνώσεων.

Οι υπεύθυνες συντονίστριες του προγράμματος μίλησαν στα παιδιά για τη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων, την απόκτηση της ονομασίας τους ,τον τόπο, τον τρόπο και τις συνθήκες τέλεσης τους. Αναφέρθηκαν αναλυτικά στα αρχαία ολυμπιακά αγωνίσματα. Στη συνέχεια μετέφεραν τους μαθητές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ,το «Στάδιο» ή «Στίβο»,  όπου είχαν την εμπειρία της συμμετοχής στα αγωνίσματα του άλματος άνευ φοράς και του στοχαστικού ακοντισμού. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με δύο εκπαιδευτικά παιχνίδια, το κρυπτόλεξο και το παζλ, όπου τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες συνεργάστηκαν, για να ελέγξουν τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Λίγο πριν αποχαιρετήσουν τους χώρους του μουσείου, τους μοιράστηκαν αναμνηστικά για τη συμμετοχή τους.

Ευχαριστούμε θερμά τις συντονίστριες του προγράμματος που με την εύστοχη επιλογή ποικίλων βιωματικών δραστηριοτήτων έφεραν τα παιδιά σε επαφή με τη μουσειακή πληροφορία. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, ένα νοερό ταξίδι στην εποχή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων , που γέμισε τους μαθητές μας με γνώσεις και ενθουσιασμό.