Πρώτα και στην Ευρώπη τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα!

Το έπαθλο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (Social Cooperative Contest for Secondary Schools (SCoopConSS))έφεραν στη χώρα μας τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη.

Το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (Α.ΚΕ.Θ.) με υπεύθυνους τον κύριο Χ. Νίστα και τον κύριο Σ. Μαγειρία, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, τον Πρώτο Διαγωνισμό Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης EU Scoop! ο οποίος αποτελεί μέρος του προγράμματος SCoopConSS https://scoopconss.eu/ συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την κατάκτηση της 1ης Πανελλήνιας θέσης η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων μας-αποτελούμενη από τους  μαθητές της α΄ λυκείου Δ. Γιαννακουδάκη-Παπαδοπούλου, Ε. Δοβλέτογλου, Α. Δράκου, Α. Μαγκρίδη, Π. Νάκου και Κ. Σπανού - ταξίδεψε στη Φλωρεντία,όπου διαγωνίστηκε με τις αντιστοίχως νικήτριες ομάδες των ευρωπαϊκών χωρών, σε ένα τετραήμερο BootCamp στη Φλωρεντία, στη διάρκεια του οποίου έπρεπε να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα στο πλαίσιο του Civil Economy Festival, στην κατάμεστη “Sala dei Cinquecento” του  Palazzo Vecchio. Δέχτηκε ερωτήσεις από τα μέλη της κριτικής επιτροπής που απαρτιζόταν από επιστήμονες εξειδικευμένους στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και μέσα από ένα σύνολο Workshops και παρουσιάσεων που περιλάμβανε το άριστα οργανωμένο πρόγραμμα των διοργανωτών κατάφερε να αποσπάσει τον τίτλο του "Best EU SCoop! Idea" και να φέρει το έπαθλο στη χώρα μας.  

Η ΚοινΣΕπ «ΕργαΖΩμαι» προέβη στη σύλληψη και υλοποίηση μιας ιδιαίτερα καινοτόμου ιδέας με θέμα:"Φροντίδα Αστέγων" με σκοπό την ασφαλή στέγαση των αστέγων, την επανακοινωνικοποίησή τους, την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα, την κάλυψη των βιολογικών τους αναγκών και την επαγγελματοποίησή τους.

Όπως είπαν οι κριτές του διαγωνισμού όλα τα επιχειρηματικά σχέδια των Ευρωπαϊκών χωρών ήταν ιδιαίτερα ποιοτικά και έτοιμα προς άμεση υλοποίηση. Ο διαγωνισμός ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός και απέδωσε πολλαπλά οφέλη στους συμμετέχοντες τόσο σε σχέση με το αντικείμενο αυτό καθαυτό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας όσο όμως και σε σχέση με τις δεξιότητες της ομαδικότητας και της συνεργασίας που ανέπτυξαν οι μαθητές μας.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα, οι νίκες, η περηφάνια, η συνένωση με μαθητές άλλων χωρών δε θα μπορούσαν να συμβούν αν οι άνθρωποι – στελέχη που πλαισίωσαν τη συγκεκριμένη δράση δεν αγκάλιαζαν με τόση ζεστασιά από την αρχή, την προσπάθεια των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα θέλουμε να αποδώσουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κύριο Κωνσταντίνο Παπαδάκη, μέλος της κριτικής επιτροπής της Ελλάδας, ο οποίος συνόδευσε την ελληνική ομάδα, την κατηύθυνε, την καθοδήγησε και κατάφερε να μεταδώσει σε όλη την ομάδα το όραμά του « …το έπαθλο της Ευρώπης να πάει στο σπίτι του…». Οι γνώσεις του, η εμπειρία του αλλά και ο ενθουσιασμός του αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη και τον μοχλό γύρω από τον οποίο τα παιδιά μας κινήθηκαν πρόθυμα και αποτελεσματικά αφού κατάφεραν να κάνουν το όνειρο…πραγματικότητα.

Ένα ακόμη μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Κατερίνα Βασιλείου, η οποία καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στη Φλωρεντία αγκάλιασε όλα τα παιδιά και μπόρεσε να μεταλαμπαδεύσει την ηρεμία και τη γαλήνη που χρειαζόμαστε πριν  αλλά και μετά τη ΝΙΚΗ.

Οι κύριοι Χρήστος Νίστας και Σωτήρης Μαγειρίας, τα στελέχη του ΑΚΕΘ, οι οποίοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους, βγήκαν από τους προαπαιτούμενους ρόλους και γίνανε μια γροθιά με τους μαθητές, υποστηρίζοντάς τους τόσο σε θέματα επιχειρηματικής ανάλυσης του προγράμματος όσο και σε πολιτισμικά, κοινωνικά, τεχνολογικά καλύπτοντας το ευρύ φάσμα που απαιτούσε η πενθήμερη παραμονή μας στην Ιταλία.

Οι συνοδοί/συντονιστές εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Α. Φρυγανιώτης, η κα Χ. Φρυγανιώτη, η κα Γ. Βαγιωνά και η κα Σ. Ντούρου στέλνουμε ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας, στους μαθητές μας, στα αστέρια μας…

Μπράβο παιδιά, για ακόμη μια φορά μας συγκινήσατε, μας κάνατε περήφανους και μας θυμίσατε πως όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους το «ΕΡΓΑΖΩΜΑΙ» γίνεται « ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΩΜΑΙ» και νικάει…!

Δείτε την παρουσίαση των μαθητών μας στο 8:30:00

Δείτε την βράβευση των μαθητών μας στο 7:57:20