Μαθήτριά μας συναντά την Πολιτική Ηγεσία της Χώρας μας!!!

H μαθήτριά μας, Βασιλειάδου Μ.-Θ., επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη ως τακτική Έφηβη Βουλευτής, στην ΚE' Σύνοδο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (2020-2021) και το πέτυχε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, που ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου, 350 «έφηβοι βουλευτές», μαθήτριες και μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του απόδημου ελληνισμού, ανέπτυξαν πλούσιο διάλογο και προβληματισμό πάνω στο κεντρικό θέμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ». Οι «έφηβοι βουλευτές», χωρισμένοι σε έξι θεματικές ομάδες εργασίας, με τη βοήθεια των μελών της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος και άλλων ειδικών επιστημόνων, προσέγγισαν το θέμα « ο τόπος μου, ο κόσμος μου» καταλήγοντας σε προτάσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή της εκπαίδευσης σε αυτό. Οι  Έφηβοι βουλευτές της ΚΕ’ Συνόδου ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες ηλεκτρονικά, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας. Η ηλεκτρονική βέβαια υλοποίηση του προγράμματος δεν τους απέτρεψε από το να γνωριστούνε μεταξύ τους, να ανταλλάξουνε απόψεις και να προβούνε στην εκλογή μιας αντιπροσωπευτικής ομάδας Εφήβων Βουλευτών που θα επισκεπτόταν πολιτικά πρόσωπα στην Αθήνα, μέλος της οποίας εκλέχτηκε και η μαθήτριά μας Ντορίτα Βασιλειάδου.

Το πολιτικό ταξίδι της Ντορίτας ξεκίνησε στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου. Τα σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα που συνάντησε η μαθήτριά μας ως εκπρόσωπος της Βουλής των Εφήβων σηματοδότησαν την έναρξη της πολιτικής της κοινωνικοποίησης. Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να την έχουμε κοντά μας  για να μας μεταφέρει τις πολιτικές της πολύτιμες εμπειρίες…

«…Πριν από λίγες μέρες είχα την τιμή να βρεθώ στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων ,κοντά στις σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας μας. Έχοντας αποκομίσει ήδη πολλές γνώσεις και εφόδια από την ΚΕ’ σύνοδο, πήραμε την πρωτοβουλία ως έφηβοι βουλευτές να μεταβιβάσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας στους αρμόδιους, δίνοντας πνοή στο νεανικό μας όραμα. Πρώτος σταθμός του σύντομου πολιτικού μας ταξιδιού, ήταν ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κος Α. Τσίπρας με τον οποίο και συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο  μπορεί να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την νέα γενιά έχοντας ως αρωγό πάντα την παιδεία . Στην συνέχεια, μεταβήκαμε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου μας υποδέχτηκε ο κος Σ. Κονταδάκης, Διευθυντής του γραφείου του κυρίου Πρωθυπουργού. Επίκεντρο του γόνιμου διαλόγου μας ήτανε η νέα γενιά καθώς υποστήριξε έντονα πως είναι η ελπίδα για ένα πρόσφορο μέλλον. Επόμενη στάση μας ήταν το Δημαρχείο Αθηναίων, όπου συναντήσαμε τον Δήμαρχο κο Κ. Μπακογιάννη. Συζητώντας για την Αθήνα , το περιβάλλον αλλά και την κλιματική αλλαγή καταθέσαμε με την σειρά μας και εμείς τις δικές μας απόψεις και προτάσεις τις οποίες άκουσε με μεγάλη χαρά και προσοχή. Βέβαια, έχοντας ως γνώμονα τη μαθητική μας κρίση και οπτική είχαμε την τιμή να μπορέσουμε να μεταφέρουμε όλες τις ιδέες αλλά και τα αιτήματα μας στους καθ’ ύλην αρμόδιους: στην Υπουργό Παιδείας κα Ν. Κεραμέως , στην Υφυπουργό κα Ζ. Μακρή και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κο Α. Κόπτση. Ορμώμενοι λοιπόν από την θεματική της Βουλής των Εφήβων «περιβάλλον και εκπαίδευση» τους μεταφέραμε τόσο το κλίμα και τις συζητήσεις που έγιναν εντός του προγράμματος όσο και τις δικές μας προτάσεις σχετικά με την ενίσχυση της δια βίου μάθησης και της οικολογικής συνείδησης στα σχολεία. Μάλιστα, ανανεώσαμε τη συνάντηση μας, καθώς αναμένουν τις καινούργιες μας ιδέες και προτάσεις. Ακόμη, ήρθαμε σε επαφή με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, την κα Φ. Γεννηματά, με την οποία και εμβαθύναμε στην περιβαλλοντική κρίση και τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισης της. Τον τερματισμό του ταξιδιού μας σφράγισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κος Α. Μπούρας, με τον οποίο η εποικοδομητική μας συζήτηση στράφηκε αποκλειστικά σε εμάς τους μαθητές, στο μέλλον μας αλλά και τις σπουδές μας στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Αναμφίβολα, ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας. Προσωπικά όμως, κέρδισα πολλά περισσότερα! Συνεργάστηκα με μια εξαιρετική ομάδα, έμαθα την αξία της ενεργής συμμετοχής και δράσης και αντιλήφθηκα πως εμείς οι μαθητές είμαστε το μέλλον, για αυτό και πρέπει να παλέψουμε για τα ιδανικά και τα «πιστεύω» μας με μικρές και μεγάλες δράσεις…»

Με εκτίμηση,

 Ντορίτα Βασιλειάδου

Μαθήτρια της β΄Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη