Συζητώντας για την Kλιματική Aλλαγή περιηγούμενοι στους Βυζαντινούς Νερόμυλους.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας στο πλαίσιο της 27ης ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ με θέμα : «Κλιματική Αλλαγή, Δράσε και Σώσε τον Πλανήτη» και υπό τον περιορισμό της μετακίνησης λόγω πανδημίας οργάνωσαν μια κοντινή δραστηριότητα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, στους Βυζαντινούς Νερόμυλους.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οι αιτίες και οι επιπτώσεις είναι παγκόσμιες και ιδιαίτερα ανησυχητικές, επηρεάζοντας το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του ανθρώπου. Γι’ αυτόν τον λόγο μέσα από την περιήγηση στο βυζαντινό μνημείο συζητήθηκαν η ανοδική θερμοκρασία της Γης που προκαλεί την λεγόμενη «Κλιματική Αλλαγή». Δημιουργήθηκε λοιπόν η επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούν με ζητήματα όπως η κατανόησή της (αίτια και επιπτώσεις), η ανάγκη για τη μείωσή της (μετριασμός) και η ανάγκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της (προσαρμογή). Επομένως η εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή μέσα σε έναν ιστορικό χώρο, που φιλοξενεί σημαντικό αριθμό φυτών, που δεν μας δίνουν μόνο αισθητική ευχαρίστηση αλλά αποτελεί επιπλέον μοναδικό καταφύγιο για σπάνια είδη, είναι μια ελπιδοφόρος επιλογή για την παρότρυνση της ανάληψης δράσης τόσο μεταξύ τους όσο και σε συνεργασία με τους ενήλικες. Η χρήση μιας προσέγγισης που συνδυάζει το παιχνίδι, τη διασκέδαση με την εκπαίδευση φαίνεται πως είναι πολύ αποτελεσματική προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι μαθητές μας επέστρεψαν ενθουσιασμένοι στο Σχολείο από την περιήγηση, πλημμυρισμένοι με όμορφες εικόνες και γνώσεις για έναν ακόμη θησαυρό της πόλης μας, προτρέποντας όλους εσάς να περιηγηθείτε στις ομορφιές της πόλης και να ενημερωθείτε για το υδρομυλικό βυζαντινό σύστημα, αισθανόμενοι κάτι από την αύρα που αναδύεται μέσα από τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή, αλλά και μια εποικοδομητική συζήτηση που θα συμβάλει στη μελλοντική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τον πλανήτη!!