Διαδικτυακή Διημερίδα Θέματα : « 40 χρόνια : Ελλάδα, η Ευρωπαία» « Ημέρα Ευρώπης, ημέρες Ελλήνων»

Διαδικτυακή  Διημερίδα των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Θέματα :  « 40 χρόνια : Ελλάδα, η Ευρωπαία»

« Ημέρα Ευρώπης, ημέρες Ελλήνων»

26/05/2021 και 27/05/2021

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, στο πλαίσια του προγράμματος  «ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ» (EPAS) διοργάνωσαν διημερίδα με θέματα  « 40 χρόνια : Ελλάδα, η Ευρωπαία» και « Ημέρα Ευρώπης, Ημέρες Ελλήνων »

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Αθανάσιος  Φρυγανιώτης, Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων  Φρυγανιώτη  κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης λέγοντας πως η παρούσα εκδήλωση προσδοκά αφενός στην άρτια και έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου στην πληρέστερη πολιτική κοινωνικοποίηση όλων των νέων παιδιών.

Καλωσόρισε τους εξέχοντες  προσκεκλημένους τόσο από το χώρο της πολιτικής, όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον και παρότρυνε τη σχολική κοινότητα  να διδαχθούν από το παρελθόν, να αφουγκραστούν το παρόν και φυσικά να σχεδιάσουν το μέλλον.

Αμέσως ,μετά ακολούθησε η παρουσίαση του Καλλιτεχνικού  δρώμενου αφιερωμένου στα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη  στο οποίο συμμετείχαν οι υποψήφιοι junior ambassadors Μ.- Θ. Βασιλειάδου  και  Χ. Τσιάντας.

 Στη συνέχεια, ακολούθησε η Συνέντευξη της Ευρωβουλευτή, κυρίας Μαρίας Σπυράκη, στην υποψήφια junior ambassador Μ. Φλωρίδου  με θέματα «Η θέση της Ελληνίδας γυναίκας στην Ευρώπη» και « Πράσινη ανάπτυξη».  Η κυρία Σπυράκη συνομίλησε και απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν τόσο στη θέση της γυναίκας στη δημόσια ζωή όσο και στις προσπάθειες του Ευρωκοινοβουλίου για βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ευρωπαίων πολιτών. Θα ήταν παράλειψη αν δεν τονίζαμε την προτροπή που έγινε από την πλευρά της ευρωβουλευτή προς τα νέα παιδιά να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική και  καταβάλουν κάθε προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί τον τελευταίο χρόνο όλο τον πλανήτη μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την διημερίδα μας. Η Συνέντευξη της Ιατρού, Δρ Αικατερίνης Ευθυμίου,  στις υποψήφιες junior ambassadors Η. Πεχλιβανίδου και Ά. Σιώπη με θέμα « Ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας υγειονομικού και οι δυσκολίες στα χρόνια της πανδημίας » έλυσε απορίες, δημιούργησε ελπίδες και προσδοκίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας.

Κατόπιν, ακολούθησε η συνέντευξη της Διευθύντριας πωλήσεων, κυρίας Αθηνάς Καμπίτση, στην υποψήφια junior ambassador Μ.- Θ. Βασιλειάδου με θέμα « Η εξελικτική πορεία των γυναικών στον εργασιακό τομέα ». Η επαγγελματική εξέλιξη των νέων και ιδιαίτερα των γυναικών σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον μέσα από βιωματικές αναφορές της προσκεκλημένης μας συνέβαλε στην απόκτηση περισσότερων γνώσεων για τον επαγγελματικό στίβο, μέρος του οποίου θα αποτελέσουν άμεσα και οι σημερινοί μαθητές μας.

Η πρώτη ημέρα εορτασμού των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάπου εδώ δίνει τη σκυτάλη της στην επόμενη που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή: « Ημέρα Ευρώπης, ημέρες Ελλήνων».

Η 2η μέρα ξεκίνησε με τις θέσεις των junior ambassador του σχολείου μας και συνέχισε με τη συνέντευξη του Δημοσιογράφου, κυρίου Ιορδάνη Χασαπόπουλου, στην υποψήφια junior ambassador Μυρτώ Φλωρίδου, με θέμα « Brexit και Ευρώπη, συνέπειες και προοπτικές». Ο κύριος Χασαπόπουλος μας ενημέρωσε με τον έγκυρο πάντοτε τρόπο του, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις πάνω στα ερωτήματα που του τέθηκαν.   

  Ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους νέους είναι η μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση. Για το λόγο αυτό επόμενη προσκεκλημένη ήταν η  Συντονίστρια ενεργειών Κ.Ε.Κ., κυρία Μάρθα Γιαννακίδου που παραχώρησε συνέντευξη στις υποψήφιες junior ambassadors Ε.  Γιαλαμά, Ν. Κουταβά και Κ. Χαλαμπάκη με θέμα «Η αποτελεσματική  λειτουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης στην αντιμετώπιση της ανεργίας».

Κάπου εδώ κλείνει το αφιέρωμά μας στα 40 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και ο εορτασμός για την  Ημέρα της Ευρώπης. Η πολύπλευρη προσέγγιση της συγκεκριμένης εκδήλωσης συνταυτίζεται με την πολυδιάστατο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα από το 1981.Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους προσκεκλημένους για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και συγχαίρουμε τους υποψήφιους junior ambassadors για την ενεργό δράση που ανέλαβαν προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις μας με τόσο μεγάλη απήχηση σε όλη τη μαθητική κοινότητα.

Υποψήφιοι junior ambassadors για το σχολικό έτος 2020 - 2021

Ά. – Μ. Αλεξοπούλου

Μ.-Θ. Βασιλειάδου 

Ε. Γιαλαμά

Γ. Καραθανάσης

Ν. Κουταβά

Η. Πεχλιβανίδου

Ά. Σιώπη

Σ. Τζεβελέκος

Α. Τζιώκα

Χ.Τσιάντας

Κ. Τσιτλακίδης

Μ. Φλωρίδου

Κ. Χαλαμπάκη

 

Σε όλους εσάς που μείνατε κοντά μας θα θέλαμε να σας αποχαιρετήσουμε με τα λόγια του Κωνσταντίνου Τσιρόπουλου.

 

 Θεωρώ την πατρίδα μου ως μάνα.

Όχι μονάχα δική μου αλλά και του κόσμου που ζει με συνείδηση τη ζωή του.

Η Ελλάδα, γεννήτρια που τροφοδότησε φως την οικουμένη, μάνα της Ευρώπης και τροφός της επί τρείς χιλιάδες χρόνια σχεδόν.

Έτσι, όπου κι αν σταθείς στην Ήπειρο μας, σε βορρά, νότο, ανατολή και δύση της Ευρώπης θα αντικρίσεις έντονα και λαμπρά τα ελληνικά ίχνη.

Οι δάσκαλοι, οι πρόσφυγες, οι καλλιτέχνες και καλόγεροι έσπειραν τα ευρωπαϊκά κράτη με τον ελληνικό σπόρο του πνεύματος.

Ως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια τα ευρωπαϊκά σχολεία ξεκινούσαν τον φωτισμό των παιδιών από την Ελλάδα.

Δώσαμε τους Σοφούς μας, τους θεούς και ήρωές μας, την Ιστορία μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και ο κόσμος έτσι μας φαίνεται γνώριμος και φιλικός. Έχουμε ζήσει ως Έθνος σε βαθιά μοναξιά, αλλά ποτέ η Ευρώπη δεν μας φάνηκε ξένος κόσμος.

 

Οι καθηγήτριες Senior Ambassadors των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Γεωργία Βαγιωνά- Σουζάνα Ντούρου