«Διαβάζοντας μια πόλη από το Α ως το Ω»

  Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού, την Παρασκευή 21/05/2021, υποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά στο Σχολείο μας την αρχιτέκτονα κ. Ελ. Κίκη. Στα δύο τμήματα  της Γ΄ Δημοτικού πραγματοποιήθηκε η διαδραστική παρουσίασή της με θέμα: <<Διαβάζοντας μια Πόλη>>, βασισμένη στο Αλφαβητάρι πολεοδομικών όρων: <<Διαβάζοντας μια πόλη από το Α ως το Ω>>.

  Με απτά, κατανοητά και ποικίλα παραδείγματα, ξετυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια των μαθητών μας εικόνες και μορφές βασικών ειδών κτηρίων και ο ρόλος τους -ως στοιχείο πολιτισμού- στη σύνθεση μιας πόλης, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή.

  Με βάση την απεικόνιση μιας πόλης, τα παιδιά γνώρισαν πώς αναπτύχθηκε η επιστήμη της πολεοδομίας, πώς σχεδιάζονταν οι πόλεις και πώς κατασκευάζονταν τα οχυρωματικά τους έργα. Με αφετηρία τον ελλαδικό χώρο, ταξιδέψαμε νοητά σε διάφορα μέρη του πλανήτη και γνωρίσαμε κτήρια και μνημεία πολιτισμού, που αποτελούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά κάθε τόπου και λαού. Παράλληλα τονίστηκε η αναγκαιότητα συντήρησης, αποκατάστασης και διατήρησής τους.

  Η παρουσίαση διανθίστηκε από επιμέρους προβολές διάφορων μορφών του αστικού και υπαίθριου χώρου (πάρκα, παιδικές χαρές, χώροι πράσινου και αναψυχής) και πώς αυτές μετασχηματίζονται και εκσυγχρονίζονται στο πέρασμα των χρόνων.

  Όλοι εμείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού, ευχαριστούμε θερμά την κ. Κίκη, που τόσο πρόθυμα μοιράστηκε μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις της για τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής και ελπίζουμε να την υποδεχθούμε εκ νέου στο Σχολείο μας και να έχουμε τη χαρά μιας εξίσου άρτιας παρουσίασης.