«Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»! Αλέξανδρος Υψηλάντης – 2021

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη εικόνες και ήχους τα Εκπαιδευτήριά μας τίμησαν με ιδιαίτερη περηφάνεια και συγκίνηση την επέτειο των 200 χρόνων από  την επίσημη έναρξη της ελληνικής επανάστασης, την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και τη δημιουργία της πρώτης ελεύθερης πατρίδας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας, ιχνηλατώντας τα βήματα της ιστορίας, αποτείνουν ύστατο φόρο ανάμνησης και τιμής στους ήρωες της επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για ‘του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία’, διεκδικώντας την Ανεξαρτησία του έθνους μας.

Εν Φαντασία και Λόγω ζωντάνεψαν τα ηρωικά κατορθώματα των αγωνιστών, γνωστών και άγνωστων που με απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση αγωνίσθηκαν και έπεσαν για την Ελευθερία μας. Παρουσιάστηκε το ύψος της ψυχής τους, η υπεροχή του πνεύματος και το μέγεθος της ηθικής τους ελευθερίας. Έγινε αναφορά για μια αγιασμένη επανάσταση που πλάστηκε για ήρωες, υμνήθηκαν τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αποτυπώθηκαν με καλλιτεχνική ευαισθησία οι αρετές της φυλής μας - το φιλότιμο, ο πατριωτισμός, η λεβεντιά, η παλικαριά και η πίστη - αυτές που ώθησαν τους Έλληνες στο μετερίζι των θυσιών και εξηγούν το «θαύμα» που συντελέστηκε και σφραγίστηκε επίσημα με το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας του 1830.

Και τώρα 200 χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν σταματά να προχωρά, να αναζητά, να ανακαλύπτει, να οραματίζεται. Και εμείς, ως απόγονοί τους, που απελευθέρωσαν «μια χώρα μικρή· ένα πέτρινο ακρωτήρι στην Μεσόγειο» (Γ. Σεφέρης), έχουμε πάντα την ανάγκη να κοινωνούμε το «αθάνατο κρασί του ‘21».

 

Μέσα από τη μνήμη τους οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο, γιατί ως Έθνος αποδείξαμε πως μεγαλουργούμε στα δύσκολα και έχουμε πάντα μαζί μας ως αρωγό την πίστη του Χριστού!

Για μια πατρίδα λιγοστή, αγέρωχη, ακριβή, αγαπημένη…       Χρόνια Πολλά πατρίδα!!!