Οι μαθητές μας σε ρόλο Ευρωβουλευτών.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη Βασιλειάδου Μ.–Θ., Ιασωνίδου Δ., Τσιάντας Χ. και Φλωρίδου Μ. συμμετείχαν στο 4ήμερο Διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε ψηφιακά από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης – Κ.Ε.ΔΗ.Θ., στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “Be Active – Shape Europe” χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» (Europe for Citizens).

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12, το Σάββατο 13, την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021, με την εκπροσώπηση όλων των εταίρων από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και φυσικά την Ελλάδα, με γλώσσα εργασίας του συνεδρίου την αγγλική.

Δείτε Περισσότερα

Το συνέδριο υλοποιήθηκε σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις με το παρακάτω θέμα και τα υποθέματά του:

Θέμα:«Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές»

Υποθέματα : 

– Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: προτεραιότητες και προκλήσεις της νέας περιόδου

– Χτίζοντας το μέλλον της Ευρώπης με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη και τη νέα πράσινη συμφωνία

– Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να προσεγγίσει καλύτερα τους πολίτες της

– Προκλήσεις της συνοχής και της αλληλεγγύης της ΕΕ:, ζήτημα μετανάστευσης και οικονομική κρίση

– Η φωνή της νεολαίας στην Ευρώπη, μια πραγματικότητα ή μια ουτοπία;

– Συμμετοχική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 και τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021, 17.00-21.00 EET και περιελάβανε διαδικτυακά εργαστήρια κατά τη διάρκεια των οποίων ομάδες νέων ασχολήθηκαν με τα προαναφερόμενους θεματικούς άξονες. Τα συμπεράσματα των εργασιών αυτών καταγράφηκαν.

Η δεύτερη εκδήλωση υλοποιήθηκε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, 12.00-17.00 ΕΕΤ και αποτελούσε μια προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους συμμετέχοντες να αναπαριστούν πλήρως μια επίσημη συνεδρίαση. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν την επίδραση των ευρωπαϊκών εκλογών 2019, ως προς τα αποτελέσματα των εκλογών και το έργο που έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα οι ευρωβουλευτές (θέματα, προτεραιότητες, παραγωγικότητα, BREXIT, covid-19, κ.λπ.). Η εκδήλωση έκλεισε με ψήφισμα και καταγραφή των συμπερασμάτων.

Οι μαθητές μας με μοναδική ρητορική δεινότητα παρουσίασαν τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους ενσαρκώνοντας τον ρόλο των ευρωβουλευτών, απέσπασαν ιδιαιτέρως επαινετικά σχόλια και συνειδητοποίησαν τον ακριβή τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί η ώσμωση που επετεύχθη μεταξύ της διαδραστικής συνάντησης των νέων πολιτών της Ε.Ε., η προσέγγιση ποικίλων ευρωπαϊκών θεμάτων με ομαδοσυνεργατικό πνεύμα, η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και η αποκόμιση χρήσιμων εμπειριών, ώστε οι σημερινοί νέοι να διαδραματίσουν υπεύθυνο και ενεργό ρόλο στην Ευρώπη του μέλλοντος!!!

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την καθηλωτική παρουσία τους στο συνέδριο!!!