Ανώτατες Πανελλήνιες Διακρίσεις, Βραβεία και Εύφημες Μνείες για τους Διπλωμάτες μαθητές μας!

Ανώτατες Πανελλήνιες Διακρίσεις Καλύτερων  Εμπειρογνωμόνων, Δεύτερα Πανελλήνια Βραβεία Μελλοντικών Διπλωματών και Εύφημες Μνείες, ανάμεσα σε 400 συμμετέχοντες, απέσπασαν οι Διπλωμάτες-Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων στην 5η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», που πραγματοποιήθηκε από 11 έως 13 Δεκεμβρίου 2020. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές μας: Τζινκώστας Α. (β΄ λυκείου) και Τσιάντας Χ. (α΄ λυκείου) βραβεύθηκαν με την Ανώτατη Πανελλήνια Διάκριση του Καλύτερου Εμπειρογνώμονα στις Επιτροπές για το Δικαίωμα των ΑμεΑ στην Εργασία και Απασχόληση και για το Δικαίωμα των παιδιών στην Εκπαίδευση αντίστοιχα. Επίσης, οι μαθητές μας: Ράπτης Μ. και Χαλαμπάκη Κ. (β΄ λυκείου) έλαβαν το Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο του Μελλοντικού Διπλωμάτη και Εύφημες Μνεία αντίστοιχα.

Συνολικά τα Εκπαιδευτήριά μας εκπροσωπήθηκαν στην προσομοίωση των επιτροπών του Ο.Η.Ε. από τους μαθητές της α΄ και β΄ λυκείου: Αράπογλου Θ., Ιασωνίδου Δ., Ίτζου Ε., Κεχαγιά Α.,  Κοντοπούλου Ε., Πεχλιβανίδου Η., Ράπτη Μ., Τζινκώστα Α., Τσιάντα Χ. και Χαλαμπάκη Κ. Τα προεδρεία επαίνεσαν την ποιότητα των θέσεων και τη διπλωματική ευπρέπεια που χαρακτήριζε τη συνολική παρουσία των μαθητών μας. Αξίζουν σε όλους χίλια μπράβο για την άριστη προετοιμασία που μας έφερε όλους λίγο πιο κοντά, παρά τις συνθήκες της εξ αποστάσεως συνεργασίας!

Το σχολείο μας θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους μαθητές του να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις με ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Αξίζει να γίνει πεποίθηση όλων μας ότι με τη συμβολή των νέων ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος!!!

Δείτε Περισσότερα

Κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου, το οποίο συνέπεσε με τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυση του Ο.Η.Ε. και διεξήχθη  με πλήρη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της πανδημίας του Covid-19, ευγενικούς χαιρετισμούς απηύθυναν διαπρεπή μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Μεταξύ άλλων η Δρ. Μ. Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επεσήμανε ότι «η αντιμετώπιση του ρατσισμού είναι μια συνεχής πολιτειακή άσκηση» ,ενώ ο Δρ. Δ. Σερεφίδης Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ύπατη Αρμοστεία Ο.Η.Ε., στη Γενεύη, τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα  κατά βάση αποτελούν προσωπικό βίωμα». Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου  η κ. Π. Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αφού προεδρεία, εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφοι εργάστηκαν πυρετωδώς κατά την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, την τελευταία ημέρα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

Την επίσημη τελετή λήξης του συνεδρίου τίμησε με την παρουσία της η Υφυπουργός κα Σ. Ζαχαράκη ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας. Συνεχάρη τους νεαρούς διπλωμάτες «για τη λεκτική δεινότητα με την οποία υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη συμμετοχή τους σε αυτή την μοναδική εξ αποστάσεως εμπειρία».

Στόχος της μαθητικής προσομοίωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι εργασίες του συνεδρίου  διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των διαφόρων Επιτροπών του Ο.Η.Ε που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι μαθητές συμμετέχουν στις Επιτροπές αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διπλωμάτη, δηλαδή του εκπροσώπου μιας συγκεκριμένης χώρας. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων καλούνται να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της χώρας τους. Παράλληλα, εξοικειώνονται με τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Την τελευταία ημέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» έχει τεθεί υπό την αιγίδα των: α) Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, β) Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και γ) Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.