Οι μαθητές της Ε΄ τάξης γνωρίζουν το Πολεμικό Μουσείο – 2020

Με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο. Οι «μασκοφόροι» μαθητές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των 10 ατόμων, λόγω covid και ύστερα από μια σύντομη ενημέρωση για το πρωτόκολλο υγείας ξεκίνησε η περιήγηση στους χώρους του μουσείου.

          Οι πληροφορίες που δόθηκαν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο ως το τέλος. Μέσα από τον πλούτο των εκθεμάτων έγινε μια αναδρομή στο πλούσιο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν και μια γνωριμία με τους αφανείς ήρωες, που μας έδειξαν τι σημαίνει δύναμη ψυχής και αγάπης για την πατρίδα, που φτάνει ως τη θυσία. Μεταφερθήκαμε νοερά στα υψώματα της Πίνδου όπου διεξήχθησαν σκληρές μάχες με τους Ιταλούς και συγκινηθήκαμε από τις διασωσμένες επιστολές των στρατιωτών προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δε θα μπορούσε, βέβαια , να μείνει ασχολίαστη η προσφορά της Σοφίας Βέμπο, η οποία με τα τραγούδια της τόνωνε το ελληνικό φρόνημα πάνω στα χιονισμένα βουνά και όλη η Ελλάδα τότε τραγουδούσε μαζί της.

Μετά το τέλος της ξενάγησης παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η μάχη του Μαραθώνα» που μας ταξίδεψε στο 490 π.Χ., όπου ο στρατός των Αθηναίων υπό την αρχηγία και καθοδήγηση του στρατηγού Μιλτιάδη συνέτριψε τον ισχυρότερο στρατό της εποχής, τον περσικό, διαλύοντας τον μύθο του αήττητου των Περσών και αναπτερώνοντας το ηθικό των Ελλήνων. Έδειξε έτσι την ανωτερότητα της ελληνικής πολεμικής τακτικής και ανέδειξε τη στρατιωτική μεγαλοφυΐα του Μιλτιάδη. Εξασφάλισε τον αναγκαίο χρόνο, ώστε οι Έλληνες να προετοιμαστούν για τη συνέχιση του αγώνα τους κατά των Περσών. Και φυσικά διέσωσε τον πολιτισμό τους κι έσωσε την Ευρώπη από τον βάρβαρο ασιατισμό της εποχής εκείνης. Όπως είπε ο σπουδαίος βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ: «η μάχη του Μαραθώνα υπήρξε, ακόμα και για τη βρετανική ιστορία».

          Ήταν μια υπέροχη περιπλάνηση στα μονοπάτια της ιστορίας που αποτέλεσε ένα εξαιρετικό μάθημα ιστορίας εύληπτο, παραστατικό και προπάντων ελληνικό. Άξιζε, λοιπόν, ο χρόνος που αφιερώσαμε, ώστε να εμβαθύνουμε καλύτερα στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής!!