Περιήγηση των μαθητών μας στο ιστορικό οχυρό Ρούπελ.

Το οχυρό Ρούπελ, το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά του αμυντικού συγκροτήματος “Μεταξά” κατά μήκος των Eλληνοβουλγαρικών  συνόρων, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες  της Β΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας. Στο Ρούπελ έλαβε χώρα, με ηρωισμό και αυταπάρνηση, η πρώτη σοβαρή αντίσταση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά των γερμανικών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστή και ως «μάχη των Οχυρών».

Δείτε Περισσότερα

Μετά από μια πολύ ευχάριστη διαδρομή καταφθάσαμε στο οχυρό, που δεσπόζει ανάμεσα  στα επιβλητικά βουνά και τα πυκνά δάση της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας τα παιδιά άντλησαν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το χρονικό κατασκευής και τις τεχνικές προδιαγραφές του οχυρωματικού συγκροτήματος, που αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα, ενώ εντυπωσιασμένοι παρακολούθησαν την εξιστόρηση της γερμανικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1941. Στην πιο επιβλητική θέση του οχυρού, στην κορυφή του λόφου, περάσαμε μπροστά από το Παρατηρητήριο και σταθήκαμε με σεβασμό στο Μνημείο των Πεσόντων Eλλήνων και Γερμανών στρατιωτών. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο εσωτερικό της μοναδικής επισκέψιμης υπόγειας  στοάς - σε βάθος 27μ. – που πλαισιώνεται από θαλάμους. Κατά μήκος της  αναπαρίστανται διάφορα στιγμιότυπα της ζωής των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό: το πολυβολείο, το ιατρείο- χειρουργείο, το ιερό, το μαγειρείο,  το γραφείο του αξιωματικού. Στο τέλος του οδοιπορικού μας επισκεφθήκαμε το μουσείο, όπου είδαμε με συγκίνηση από κοντά  οπλισμό και στολές Ελλήνων και Γερμανών στρατιωτών,  χάρτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κι ένα εντυπωσιακό διόραμα τομής του οχυρού.

 Τα παιδιά μας εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το τιτάνιο τεχνικό  έργο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Και το σπουδαιότερο, με δέος συνειδητοποίησαν ότι στον ιστορικό αυτό τόπο γράφτηκε μια ακόμα λαμπρή σελίδα της Ελληνικής εποποιίας.

Ελληνικα