Στο δρόμο προς το Στρασβούργο μέσω του προγράμματος EUROSCOLA.

Στο Γυμνάσιο-Λύκειο των  Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη έλαβε χώρα ο γραπτός διαγωνισμός για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο Στρασβούργο, στην ημερίδα EUROSCOLA στις 5 Μαρτίου 2020, με θέμα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους Ευρωπαίους πολίτες. Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, το Ε.Κ. συναποφασίζει με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ένωσης σε μεγάλο ποσοστό της νομοθεσίας και επίσης αναλαμβάνει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Έχει αυξημένες εξουσίες όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ασκεί δημοκρατικό έλεγχο των αποφάσεων και είναι απαραίτητη η συναίνεση του στις διεθνείς συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Μάιο του 2019 οι Ευρωπαίοι πολίτες από τα κράτη μέλη της Ε.Ε ψήφισαν στις ευρωπαϊκές εκλογές για την ανάδειξη των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ενισχύσουν τη δημοκρατική φυσιογνωμία της Ένωσης; Θεωρείτε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εκφράσει με πιο αποφασιστικό τρόπο την εντολή των πολιτών της Ένωσης οι οποίοι με την ψήφο τους θα προσδιορίσουν τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης;»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργανώνει κάθε χρόνο στο Στρασβούργο την ημερίδα EUROSCOLA. Στην ημερίδα αυτή συμμετέχουν μαθητές Λυκείου από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας είκοσι τέσσερις (24) μαθητές. Στην επιλογή των μαθητών, εκτός από το βαθμό της εργασίας- έκθεσης, θα ληφθούν υπόψη η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής γλώσσας που να αποδεικνύεται με πτυχίο και καλή γενική επίδοση στα μαθήματα του σχολείου.

Τα Εκπαιδευτήριά μας συμμετείχαν με τους παρακάτω μαθητές: Καρακάρα Κ., Τζιβανόπουλο Μ., Τζιώκα Α., Τσερβένη Ν., Φαντέλ. Ζ. και Φιλαράκου Ε. , υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας κ.κ. Ε. Καρατζιούλα. Ευχόμαστε στους μαθητές μας ολόψυχα κάθε επιτυχία ευελπιστώντας ότι και αυτή τη χρονιά θα ταξιδέψουν στο Στρασβούργο, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια!!!