Γνωρίζοντας τα φθινοπωρινά φρούτα με τα Προνήπια των Εκπαιδευτηρίων μας!

Στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβάλλοντος για το Φθινόπωρο, οι μικροί μαθητές των Προνηπίων, είχαν την ευκαιρία να μάθουν με παιγνιώδη τρόπο και μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες , για την εποχή αυτή και τα χαρακτηριστικά της.

Έφτιαξαν τυπώματα με σφουγγάρι και δακτυλομπογιές επάνω σε φύλλα φθινοπωρινά, αποδίδοντας με αυτόν  τον τρόπο, το χρώμα που αυτά αποκτούν κατά την πτώση τους από τα δέντρα, τώρα το φθινόπωρο. Στη συνέχεια έμαθαν με δημιουργικό τρόπο για τη διαδικασία του οργώματος και της σποράς. Φύτεψαν στην τάξη ομαδικά σπόρους σε γλαστράκια, τους φρόντιζαν και παρακολουθούσαν καθημερινά την ανάπτυξή τους. Με αυτόν τον τρόπο, έρχονται πιο κοντά στη φύση, μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον, ενώ παράλληλα γίνονται υπεύθυνα για τα φυτά τους, από τη φύτευση ως την άνθηση και την καρποφορία τους.

Τέλος τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικό τρόπο τα φθινοπωρινά φρούτα, μαθαίνοντας  το όνομα, το σχήμα και το χρώμα του καθ΄ ενός, αλλά και να τα εξερευνήσουν με όλες τις αισθήσεις τους. Με τη βοήθεια των Νηπιαγωγών τους έφτιαξαν και γεύτηκαν μια δροσερή και θρεπτική φρουτοσαλάτα με μήλα, αχλάδια και χυμό από ρόδι. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν διατροφική αγωγή και αντιλαμβάνονται τη σημασία της υγιεινής διατροφής, όπως αυτή τονίστηκε και στις 16 Οκτωβρίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.  Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα και στο τέλος εκφράστηκαν φτιάχνοντας το κάθε ένα τη δική του κατασκευή – ψηφιδωτό. Ήταν ένα ευχάριστο και δημιουργικό Σχέδιο εργασίας που ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές μας!