Από τα έδρανα του κοινοβουλίου στα έδρανα της σχολικής της τάξης η μαθήτρια Ζ. Φαντέλ των Εκπαιδευτηρίων μας

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη συμμετείχαν με  «Έφηβη Βουλευτή» τη μαθήτριά τους Ζ. Φαντέλ της α΄ Λυκείου στην ΚΔ' Σύνοδο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (2018-2019). Οι 300 «έφηβοι βουλευτές»  αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες ανέδειξαν  τη σημασία της συμμετοχής, την ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών, αλλά και τη νεανική δημιουργικότητα, ενώ ταυτόχρονα κατάφεραν να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Η μαθήτριά μας κατάφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκπροσωπήσει επάξια τους συμμαθητές της, το σχολείο της και όλους τους καθηγητές της που πιστεύουν στις δυνατότητες των νέων και προσπαθούν να τους μεταδώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν για το πολιτικό μέλλον της χώρας μας. Δείτε Περισσότερα

Κατά την επιστροφή της από τα έδρανα του κοινοβουλίου στα έδρανα της σχολικής της τάξης η Ζακλίν Φαντέλ μας μετέφερε: «Πριν το ταξίδι στην Αθήνα προηγήθηκε μια πολύ ευχάριστη διαδικασία διάρκειας περίπου ενός έτους με συζητήσεις και δράσεις σχετικά με το γενικό θέμα της συνόδου που ήταν τα δικαιώματα. Την πρώτη μέρα μετά την άφιξή μας οι περίπου 300 μαθητές χωριστήκαμε σε 6 ομάδες με ένα διαφορετικό και πιο συγκεκριμένο θέμα η κάθε μια. Στην δική μας ομάδα το θέμα αφορούσε τις κοινωνικές ανισότητες και τις ευάλωτες ομάδες. Τις επόμενες μέρες  ακολούθησαν πολλές παραγωγικές συζητήσεις με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, κατά τις οποίες ανταλλάσσαμε απόψεις αλλά ταυτόχρονα προτείναμε και λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που εντοπίζαμε συζητώντας. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί  η συζήτηση που είχαμε με έναν βουλευτή κατά την οποία του παρουσιάσαμε τις πιθανές λύσεις στα κοινωνικά αυτά προβλήματα που εντοπίσαμε και μας είπε πως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτές από την πλευρά της κυβέρνησης. Την τελευταία μέρα των συνεδριάσεων παρευρεθήκαμε σε δύο ολομέλειες της βουλής. Στην πρώτη βρισκόμασταν όλες οι ομάδες της βουλής των εφήβων και ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα εκφωνούσε έναν λόγο σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν. Στην δεύτερη και μεγαλύτερη ολομέλεια εκτός από του έφηβους βουλευτές παραβρίσκονταν και πολλά πολιτικά πρόσωπα όπως η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη και ο Πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων κος Τασούλας. Φυσικά από τις πέντε αυτές ημέρες δεν έλειψε και η διασκέδαση καθώς είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε σε  βιωματικά εργαστήρια σχετικά με το θέμα της συνόδου, επιπρόσθετα παρακολουθήσαμε αρχαία τραγωδία στο θέατρο βράχων αλλά και ακούσαμε ζωντανά το μουσικό σχολείο Αλίμου σε μια μοναδική συναυλία. Συνολικά η εμπειρία της βουλής των εφήβων θεωρώ πως είναι μοναδική καθώς δίνεται η ευκαιρία σε κάθε συμμετέχοντα να ερευνήσει, να ενημερωθεί και στην συνέχεια να συζητήσει τις απόψεις του με άτομα από όλη την Ελλάδα, ακόμα οι έφηβοι βουλευτές έρχονται σε άμεση επαφή με το πολιτικό σύστημα της χώρας και αποκτούν πολιτική συνείδηση καθώς επίσης είναι και μια καλή ευκαιρία για καινούριες γνωριμίες».

Εμείς συγχαίρουμε την Ζακλίν και υπενθυμίζουμε σε όλους μας τους μαθητές πως το «πολιτικό αύριο» ξεκινά μέσα από την «πολιτική παιδεία του σήμερα»