Μια ξεχωριστή τριήμερη εκπαιδευτική εμπειρία στην Αθήνα!

Για ακόμη μία χρονιά πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας στην Αθήνα το διάστημα 20 ως 22 Απριλίου 2019. Αποτέλεσε την επισφράγιση και την κορύφωση της εξαετούς πολιτιστικής μας διαδρομής. Το ταξίδι μας στην Αθήνα εκπλήρωσε με το παραπάνω, τους εκπαιδευτικούς μας στόχους αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών μας.

Το πρωί του Σαββάτου ξεκινήσαμε χαρούμενοι με ιδανικές καιρικές συνθήκες, έχοντας ως εικόνα στα πρώτα χιλιόμετρα τον Όλυμπο. Νωρίς το μεσημέρι  φτάσαμε στην Αθήνα και κατευθυνθήκαμε στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο μοναδικής σχεδίασης και αισθητικής , στην καρδιά της Αθήνας. Τρεις ολόκληροι όροφοι , αφιερωμένοι στην τεχνολογία και την εξέλιξη των 4 τροχών , μια «ιστορία» που ξεκινά από τα τέλη του 1800 και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Από μια συλλογή που αριθμεί σήμερα 300 διαφορετικά αυτοκίνητα , του Ιδρύματος Θεόδωρου & Γιάννας Χαραγκιώνη που έχουν παραχωρηθεί στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου , σε πρώτη φάση εκτίθενται τα 112 αυτοκίνητα.

Αργότερα το ίδιο απόγευμα φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας Athena Palace το οποίο ανήκει στην γνωστή αλυσίδα της Grecotel.  Αφού τακτοποιηθήκαμε και ξεκουραστήκαμε, απολαύσαμε ένα υπέροχο δείπνο. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση ενός από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή μιούζικαλ όλων των εποχών σε ολόκληρο τον κόσμο, «ΜΑΤΙΛΝΤΑ» στο θέατρο Ακροπόλ.

Το πρωί της Κυριακής είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε το στρατόπεδο «ΤΖΑΒΕΛΛΑ»  όπου βρίσκεται η έδρα της Προεδρικής Φρουράς  δίπλα  στο Προεδρικό Μέγαρο όπου εκπαιδεύονται οι Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς και να παρακολουθήσουμε το τελετουργικό της ένδυσης των τσολιάδων και στην συνέχεια την Κυριακάτικη παρέλαση του συνόλου της προεδρικής φρουράς και την απονομή τιμών στο μνημείο του  άγνωστου στρατιώτη σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όποιον είχε την τύχη να το να το ζήσει.

 Στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο κόσμημα που χτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Κατά την περιήγησή μας στο εσωτερικό του μουσείου, μείναμε εκστασιασμένοι από τα ευρήματα ασύλληπτης ομορφιάς και τον περίτεχνο τρόπο δημιουργίας, που αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο γνώσης και φαντασίας των αρχαίων Ελλήνων. Τα τμήματα των αετωμάτων και της ζωφόρου προκαλούσαν τη φαντασία μας να συνθέσει την αρχική τους μορφή, ενώ τα γύψινα προπλάσματα και τα κενά δίπλα τους καλούσαν πίσω τα κλεμμένα πρωτότυπά τους.  Ήταν μία επίσκεψη που μας αναβάπτισε στα νάματα του πολιτισμού μας και πρόσφερε σε όλους μας ένα πλούτο συναισθημάτων : υπερηφάνεια για την ελληνικότητά μας και για τις προσωπικές μας ιστορίες που υπηρέτησαν αυτή την ελληνικότητα, θλίψη, πίκρα και οργή για την κλοπή και καπήλευση της κληρονομιάς αυτής.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την άνοδό μας και την ξενάγηση  στον Βράχο του Παρθενώνα, ενός ναού χτισμένου προς τιμή της Θεάς Αθηνάς, το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού που επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Με το μυαλό πλημμυρισμένο εικόνες κατευθυνθήκαμε στα Σπάτα για την προγραμματισμένη μας επίσκεψη στο Αττικό Πάρκο. Ένα διαφορετικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους μέσα από 2000 ζώα ερχόταν να αναστατώσει τις αισθήσεις μας. Κραυγές χαράς και ενθουσιασμού κυριαρχούσαν στο διακοσίων στρεμμάτων πάρκο. Είδαμε από πολύ κοντά άγρια ζώα, χαϊδέψαμε τις καμηλοπαρδάλεις, παίξαμε με τους λαιμούριους και «συνομιλήσαμε» με τους τεράστιους, πολύχρωμους παπαγάλους. Τις εντυπώσεις έκλεψαν όμως τα δελφίνια, που με ένα εξαιρετικό σόου στην πισίνα κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα όλων. Μια ακόμη ημέρα κύλησε ευχάριστα για όλους και αφού απολαύσαμε ένα ακόμη  πλούσιο και άκρως γευστικό δείπνο στην πολυτελή αίθουσα του ξενοδοχείου , επισκεφθήκαμε στο λόφο της Πεντέλης το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στο εσωτερικό του εντυπωσιακού κτηρίου του τηλεσκοπίου Newall, όπου συζητήσαμε για το ηλιακό μας σύστημα και τον γαλαξία που το φιλοξενεί και γνωρίσαμε την ιστορία του, μέσα από την παρακολούθηση ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος βίντεο. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με την άνοδό μας στον θόλο του κτηρίου, όπου είδαμε από κοντά το εντυπωσιακό τηλεσκόπιο.

Τη Μεγάλη Δευτέρα επισκεφτήκαμε  το «ναό της Δημοκρατίας», τη Βουλή των Ελλήνων, ένα επιβλητικό κτήριο που στεγάζει την αίθουσα της ολομέλειας των εθνικών αντιπροσώπων του λαού. Μετά από μια εγκάρδια υποδοχή ξεναγηθήκαμε στους χώρους του κτιρίου, ενημερωθήκαμε για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα σ’ αυτό και καθίσαμε στον εξώστη της βουλής , όπου είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε και την διαδικασία ψήφισης ενός νομοσχεδίου από τους βουλευτές. Θαυμάσαμε τον όμορφα διακοσμημένο χώρο και νιώσαμε για λίγο τον παλμό των βουλευτικών συνεδριάσεων και αισθανθήκαμε και εμείς για λίγο βουλευτές.

 Η εκδρομή μας είχε ολοκληρωθεί και έπρεπε δυστυχώς να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και αποχαιρετήσαμε την πρωτεύουσα. Μία μικρή στάση για φαγητό και ξεκούραση έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο. Η τελευταία μας  στάση ήταν στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία αισθανθήκαμε παρόντες στη μάχη των Θερμοπυλών και στη ναυμαχία του Αρτεμισίου και στα ειδικά διαδραστικά τραπέζια αφής λάβαμε με εύληπτο και διασκεδαστικό τρόπο όλες τις πληροφορίες, σχετικά με τα γεγονότα της εποχής.

 Μαθητές και συνοδοί αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες γνώσης και ζωής, οι δεσμοί φιλίας έγιναν πιο ισχυροί, δικαιολογώντας απόλυτα τον πολύπλευρο χαρακτήρα της εκδρομής. Εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι στόχοι του πολιτιστικού μας προγράμματος. Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην υποδειγματική συμπεριφορά όλων των παιδιών και το καλό κλίμα σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.  

Όλα τα παραπάνω μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον!!!

Ελληνικα