Ένα ταξίδι στην ιστορία που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη μας.

Στο πλαίσιο της επιβράβευσης του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Βίντεο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, οι μαθήτριες της β΄ Λυκείου Δρόσου Χ. και Μπερζαμάνη Σ. μαζί με τον διευθυντή του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, κ. Αθ. Φρυγανιώτη και την εκπαιδευτικό Ε. Παπαδοπούλου, επισκέφτηκαν το Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία. 

Δείτε Περισσότερα

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς, όταν εισέρχεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, σε μια έκταση 40 km², αποτελούμενη από 3 κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα, είναι η σιδερένια επιγραφή «Arbeit Macht Frei» (η εργασία απελευθερώνει)… που «κοσμεί» την πύλη του στρατοπέδου του Άουσβιτς. Η επίσκεψή μας αυτή δε συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ευκολότερα ταξίδια, κυρίως εξαιτίας των συναισθημάτων που γεννιούνται και τα οποία πολύ δύσκολα μπορούν να αποτυπωθούν στην αφήγηση. Είναι από τις δυσάρεστες εκείνες εμπειρίες που πρέπει να ζήσει κανείς, για να κατανοήσει καλύτερα την ιστορία. Για να μάθει αντικρίζοντας τη φρίκη του πολέμου, να την αναγνωρίζει, και να την αντιμετωπίζει. Μαθαίνει γιατί το κεντρικό σύνθημα της μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι «ποτέ ξανά». Ποτέ ξανά στις μαζικές εκτελέσεις. Ποτέ ξανά στα εκατομμύρια ανθρώπων που έπεσαν νεκροί λόγω θρησκείας ή λόγω καταγωγής. Ποτέ ξανά στα παιδιά που κάηκαν ζωντανά. Ποτέ ξανά στα ανθρώπινα πειραματόζωα σε φρικιαστικά πειράματα γενετικής. Ποτέ ξανά, γενικώς.

Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε για εμάς ένα ταξίδι στον χρόνο, ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας. Οι άσχημες σελίδες της ιστορίας είναι ένα μάθημα και είναι χρέος μας να τις γνωρίζουμε όλοι, για να μην ξεχάσουμε ποτέ!  Θα κρατήσουμε από την επίσκεψη μας το μήνυμα του φιλοσόφου George Santayana που αναγράφεται σε έναν από τους τοίχους του στρατοπέδου: «Εκείνοι που δεν θυμούνται το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν».

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή του κ. Μάνεση.