“Έρχονται τα χελιδόνια…”

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης επισκέφθηκαν το κτήμα ΔΕΔΑ, στο Πουρνάρι Πυλαίας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Τα χελιδόνια έρχονται».

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος μας υποδέχτηκαν σ΄ ένα ιδιαίτερο διαμορφωμένο και φιλόξενο περιβάλλον μέσα στη φύση, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή επιστρέφουν στον χώρο τους εκατοντάδες αποδημητικά χελιδόνια. Με αφορμή αυτό το γεγονός οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν χελιδονοφωλιές που ήδη υπήρχαν σε διάφορα σημεία του κτήματος. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και με την βοήθεια των υπευθύνων έφτιαξαν φωλιές αφού είχαν μαζέψει τα ίδια τα παιδιά χώμα, κλαδάκια, πευκοβελόνες. Οι φωλιές που κατασκεύασαν τα παιδιά τοποθετήθηκαν σε θάμνους, ώστε να γίνει το σπίτι των επόμενων χελιδονιών. Στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκαν κινητικά παιχνίδια με θέμα τα χελιδόνια.

Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές γνώρισαν τον Σεβάχ, ένα ήρεμο άλογο του κτήματος. Μέσα από παιχνίδια έμαθαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των αλόγων. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία γιατί τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη φύση και τα ζώα!