Άρωμα Ευρωεκλογών πλημμύρισε το Σχολείο μας.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους, αφενός για την άρτια και έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου για θέματα που αφορούν την Ευρώπη και αφετέρου για την πληρέστερη πολιτική κοινωνικοποίησή τους, διοργάνωσαν  με απόλυτη επιτυχία, Ημερίδα με θέμα:  «Ευρώπη και Εκλογές: Οι μαθητές ψηφίζουν…» την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη στις  11:00 π.μ..

  Πιο συγκεκριμένα, η ομιλήτρια κα Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής της Ελιάς, Πρόεδρος Επιτροπής για το μέλλον του  Ε.Κ. ενημέρωσε τους μαθητές του Λυκείου μας για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον σημαντικό ρόλο των Ευρωβουλευτών και παρότρυνε τα παιδιά να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντα ως εκλογικό δικαίωμα και όχι ως μια  ακόμη πολιτική υποχρέωση. Μέσα από έναν άριστο, άμεσο διαδραστικό και εποικοδομητικό διάλογο με τους μαθητές μας τόνισε ότι η πολιτική τους κοινωνικοποίηση είναι σημαντική γιατί τους καθιστά ενεργούς και ενημερωμένους πολίτες. Η κα Χρυσάνθη Αντωνίου, Επικεφαλής  του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, μίλησε για την Ευρώπη ως ολότητα και έθεσε το ερώτημα μέσα από το λόγο της «Ευρώπη, Δεδομένο ή κεκτημένο;» τονίζοντας τις διαφορές του «πριν και μετά» την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. Ενημέρωσε τους μαθητές μας για την έννοια και τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε., ερμηνεύοντας όλες τις δυνατότητες που έχουν οι νέοι μέσα από μία οικονομική και πολιτική ένωση 28 Ευρωπαϊκών κρατών. Διευκρίνισε στα παιδιά τους στόχους της Ε.Ε. τονίζοντας τη διατήρηση της Ειρήνης,  την εγγύηση για ασφαλή διαβίωση των πολιτών της καθώς και τη διασφάλιση των βασικότερων ευρωπαϊκών αξιών όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία σε όλα τα επίπεδα και η δημοκρατία.

Ταυτόχρονα συντονιστές αλλά και παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν οι τέσσερις students ambassadors του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δρόσου Χ., Καρακάρας Κ., Τσιμπάνη Γ. και Τσιτλακίδης Ν. οι οποίοι μοιράστηκαν με τους προσκεκλημένους αλλά και τους συμμαθητές τους βιώματα από την επίσκεψη των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη στις Βρυξέλλες, απόψεις  και σκέψεις για το μέλλον τους ως Ευρωπαίοι πολίτες,  ενώ συνάμα αντιπροσώπευσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα γενιά που καλείται να ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές. Μια γενιά η οποία θα έχει τη δυνατότητα να  διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Οι υποψήφιοι school ambassadors μοιραστήκανε με όλους τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη τη μοναδική εμπειρία που αποκόμισαν από την ξεχωριστή επίσκεψη τους στο  κέντρο του Ευρωπαϊκού παλμού, την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Βρυξελλών, που αποτελεί στολίδι πολιτισμού , προόδου και ειρηνικής συνύπαρξης των διάφορων λαών, επιβεβαιώνοντας το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια δίκαιη, ίση και ειρηνική κοινωνία στο πλαίσιο αυτής .

Από την άλλη πλευρά οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να θέσουν  ερωτήσεις και απορίες στους καθ΄ ύλιν αρμόδιους και απόλυτα εξειδικευμένους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Πολιτικού Γίγνεσθαι. Το μήνυμα που διοχετεύθηκε στην εκδήλωση από τα παιδιά ήταν «Αν όλοι μας ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, θα βγούμε όλοι κερδισμένοι!» Η εκδήλωση έκλεισε πανηγυρικά από τους υποψήφιους students ambassadors οι οποίοι επισήμαναν τη σημασία της συμμετοχής τους ως μελλοντικοί ψηφοφόροι στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου, - γεγονός υψίστης σημασίας-  και ταυτόχρονα τόνισαν πως είναι υποχρέωση όλων και δη των νέων να δηλώσουν δυναμικό παρών και να αξιοποιήσουν την δύναμη της ψήφου τους με στόχο ένα ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό μέλλον. «Ας ψηφίσουμε λοιπόν τώρα ! Ας πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας !»  «Γιατί αυτή τη φορά Ψηφίζω»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι βουλευτές  Σ. Καλαφάτης , Κ. Γκιουλέκας , Σ. Αναστασιάδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης  Θεσσαλονίκης Β.Πατουλίδου.