¨Μέλισσα-Η ζωή στην κυψέλη¨.

Το Mελισσοκομικό πάρκο ANEL επισκέφθηκαν οι μαθητές των μικρών και μεγάλων Nηπίων των Εκπαιδευτηρίων μας. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου δράσης με  θέμα: ¨Μέλισσα-Η ζωή στην κυψέλη¨, που εκπονήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας.

Στη διάρκεια του Σχεδίου Εργασίας πραγματοποιήθηκε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων: Μαθηματικά, κουκλοθέατρο, παιδική λογοτεχνία, ρυθμική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι…

Τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις  όπως  η παρουσίαση μιας μελόπιτας, την δημιουργία της γωνιάς της μέλισσας , και τη συλλογή και παρατήρηση των αντίστοιχων υλικών , την κατασκευή  χειροτεχνιών…

Επίσης, τα παιδιά γνώρισαν παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας, παίζοντας περνά-περνά η μέλισσα. Έγραψαν παροιμίες και έλυσαν αινίγματα με το ίδιο θέαμα.

Κατά την περιήγησή μας στο Μελισσοκομικό πάρκο, τα παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο τον θαυμαστό κόσμο των εντόμων. Ξεκινώντας από τον υπαίθριο χώρο του Μελισσοκομικού πάρκου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά  τις μέλισσες να συλλέγουν από τα λουλούδια τη γύρη και το νέκταρ. Γνώρισαν τα είδη των μελισσών και τη διαδρομή της μέλισσας από τη διαδικασία της περισυλλογής του νέκταρ από τα λουλούδια έως την παραγωγή μελιού στην κυψέλη. Παρακολούθησαν  μαγεμένα τη διάρθρωση της κοινωνίας μιας κυψέλης μέσα από τις ¨κυψέλες παρατήρησης μελισσών¨. Γνώρισαν τα προϊόντα της μέλισσας και συμμετείχαν στην παρασκευή κεριών με αληθινό κερί μέλισσας. Μια έκπληξη  περίμενε  του μικρούς μας μαθητές στο τέλος της ξενάγησης: δροσερό και λαχταριστό γιαούρτι με μέλι.

Μέσα από τη βιωματική αυτή δράση τα παιδιά συνειδητοποίησαν την τεράστια προσφορά της μέλισσας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αφυπνίζοντας την οικολογική τους συνείδηση!!!

Ελληνικα