Ένα πρωτότυπο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Εργασίας οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τις παραδοσιακές φορεσιές μέσα από την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με τίτλο: «Μ΄ αστέρια στον ποδόγυρο».

Οι μαθητές παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε στόχο να τους εισάγει στην πλούσια Ελληνική λαογραφία. Στο χώρο του Μουσείου βρίσκεται μόνιμα μια έκθεση με παραδοσιακές ενδυμασίες από τη Μακεδονία και Θράκη των χρονικών περιόδων από το 1860 - έως το 1960. Η περιήγηση μας στο χώρο ξεκίνησε με διαδραστικό τρόπο από μουσειοπαιδαγωγούς οι οποίες επιλέγοντας λαϊκά παραμύθια μας τα αφηγήθηκαν με ευφάνταστο και καθηλωτικό τρόπο και μας ταξίδεψαν μέσα από τις φορεσιές σε τόπους μακρινούς κι αλλιώτικους. Με ιδιαίτερη προσοχή άκουσαν τα λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια: «Το φτωχό καλό παιδί» και « Ο Μανίκαρος» με συνοδεία μουσικής.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα ταξιδεύοντας στον χρόνο πίσω να γνωρίσουν ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Επιστρέφοντας ενθουσιασμένα στο σχολείο θέλησαν να ζωγραφίσουν τους ήρωες των παραμυθιών με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους.