Σάρωσαν τα Βραβεία οι Διπλωμάτες… μαθητές μας! – 2018

Με απόλυτη επιτυχία τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη συμμετείχαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην 3η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2018. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας που οι μαθητές του Σχολείου μας διακρίθηκαν ανάμεσα σε μαθητές από 90 γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας και της Κύπρου και βραβεύθηκαν από τα προεδρεία των επιτροπών τους για τη διπλωματική οξυδέρκεια και τη ρητορική τους  δεινότητα. Ειδικότερα έλαβαν:

Βραβεία Διπλωμάτη: Σαργιαννίδης Σ. και Τσιτλακίδης Ν.

Βραβεία Αγορητή: Καρακάρας Κ. και Χαλαμπάκη Μ.

Εύφημο Μνεία: Καραγιαννίδη Τ. και Φαντέλ Ζ.

Μια ευχάριστη έκπληξη επιστέγασε την επιτυχή παρουσία μας στη μαθητική προσομοίωση του Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ο διπλωμάτης Σαργιαννίδης Σ. θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, το τριήμερο 5 με 7 Φεβρουαρίου 2019 . Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής ανέλαβε να καλύψει η Ευρωβουλευτής κα Μ. Σπυράκη  και την ευχαριστούμε θερμά γι αυτό.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι Αρμούτη Μ. και Τσιτλακίδης Ν. ξεχώρισαν για την ευγλωττία και το συνεργατικό τους πνεύμα  και ανακοίνωσαν τα πορίσματα των εργασιών τους στην τελετή λήξης του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης μας. Επιδοκιμαστικά σχόλια έλαβαν οι Αρμούτη  Μ. και Καραγγιαννίδη Χ. για την καθοριστική συμβολή τους στη διαδικασία ενώπιον των επιτροπών τους.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη εκπροσωπήθηκαν στην προσομοίωση των επιτροπών του Ο.Η.Ε από τους μαθητές της α΄ και β΄ Λυκείου: Άκογλαν Κ., Αλεξιάδη Ν., Αλεξοπούλου Α-Μ.,Αρμούτη Μ., Καραγιαννίδη Τ., Καραγιαννίδη Χ., Καρακάρα Κ.,

Μάρκου Π., Σαργιαννίδη Σ., Τσιτλακίδη Ν., Φαντέλ Ζ., Χαλαμπάκη Μ., ενώ ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου  Τσιάντας Χ. συμμετείχε ως δημοσιογράφος  αρθρογραφώντας με πάθος και αντικειμενικότητα για την εφημερίδα του συνεδρίου.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά μας πραγματικά απόλαυσαν αυτό το όμορφο ταξίδι στον χώρο της διπλωματίας και των ιδεών. Οπλίστηκαν με γνώση, θάρρος, ζήλο, θετική διάθεση και ευρηματικότητα και βίωσαν στον μέγιστο βαθμό τη συμμετοχή τους. Τους αξίζουν χίλια μπράβο!

”ΔείτεΠερισσότερα”

Η 3η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τέθηκε υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος  του συνεδρίου, στο οποίο οι μαθητές συμμετέχουν ως ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών που εκπροσωπούν,  είναι η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ. 

Τις εκδηλώσεις της τριήμερης προσομοίωσης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του διπλωματικού σώματος. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Δ. Σερεφίδης από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή στη  Γενεύη και η κ. Π. Νάσκου- Περάκη , καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο Newsletter «UNIC@Work» (τεύχος Δεκεμβρίου 2016) του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, το συνέδριο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» αναφέρεται σαν μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που
έλαβαν χώρα εντός του 2016 σε όλο τον κόσμο.