Ένα διαφορετικό Mουσείο…

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας επισκέφτηκαν, την ιστορική έπαυλη του αγροκτήματος Μοδιάνο, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, στην οποία στεγάζεται από το 1999 το Μουσείο Βαλκανικών πολέμων.

Στο χώρο της έπαυλης φιλοξενούνται εκθέματα όπως, όπλα, ξίφη, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, πίνακες, χάρτες, φωτογραφίες και διάφορα άλλα κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, όπως επίσης και το  αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης.

Δείτε Περισσότερα

Τα παιδιά γνώρισαν τα γεγονότα του Α΄ και Β΄ Βαλκανικού πολέμου και πληροφορήθηκαν για την ιστορικότητα του κτηρίου, στο οποίο εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο των Ελληνικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου στις 24 Οκτωβρίου του 1912, μέσα από την παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού βίντεο, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους της έπαυλης.

Βρέθηκαν στο ίδιο δωμάτιο που στις 25 Οκτωβρίου 1912 έλαβαν χώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Έλληνα αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και των αντιπροσώπων του διοικητή των οθωμανικών δυνάμεων Χασάν Ταχσίν πασά για την αναίμακτη παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό. Περιηγήθηκαν στην τραπεζαρία, την κουζίνα και τα υπνοδωμάτια του σπιτιού, τα οποία παραμένουν ίδια από το 1906. Θαύμασαν στις προθήκες, που βρίσκονταν σε διάφορους χώρους του σπιτιού, τα κειμήλια του ελληνικού, του τουρκικού, του βουλγαρικού, του σερβικού και των άλλων συμμαχικών στρατευμάτων. Ακόμη ξεναγήθηκαν σε κάποια από τα κτίσματα του αγροκτήματος Μοδιάνο που χρησίμευαν ως βοηθητικά κτίρια, όπως περιστερώνες, οινοποιεία κτλ. Ολοκληρώνοντας την περιήγησή τους στους χώρους του αγροκτήματος, επισκέφθηκαν και  ταφικό μνημείο του Χασάν Ταχσίν πασά και του γιου και υπασπιστή του Κενάν Μεσαρέ, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του μουσείου.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Βαλκανικών πολέμων ενθουσίασε τα παιδιά καθώς τους πρόσφερε εκτός από γνώση, τη δυνατότητα να φανταστούν ότι ζουν τα ίδια τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην έπαυλη Μοδιάνο και σημάδεψαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Ελληνικα