Ανακαλύπτοντας τα «μυστικά του Καιρού» στην εκπαιδευτική έκθεση μετεωρολογίας του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ!!

Στον εκθεσιακό χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ οι μαθητές της Ε΄& ΣΤ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας  απόλαυσαν μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο της Μετεωρολογίας, από τα αρχαία χρόνια ως τη σημερινή εξέλιξή της. Η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με απλό και κατανοητό λόγο, συνδυασμένο με βίντεο, προσομοιώσεις πειραμάτων και διαδραστικών εφαρμογών αποκάλυψε τα μυστικά του καιρού, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εμπεδώσουν τη δημιουργία και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

[exrand title="Δείτε Περισσότερα"]Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα έντονα καιρικά φαινόμενα και τον τρόπο προστασίας από αυτά. Τα παιδιά «έπαιξαν» με το «έξυπνο ποτήρι» του Πυθαγόρα για την εξοικονόμηση νερού σε καιρούς ξηρασίας, τον μετεωρολογικό κλωβό για την καταγραφή καιρικών συνθηκών, τη «μαγική σφαίρα» του Τέσλα που, αγγίζοντάς την ,  άναβαν με το σώμα τους έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα, τον αυτοσχέδιο υδροστρόβιλο, περιστρέφοντας δύο ενωμένα πλαστικά μπουκάλια με νερό, δημιουργώντας μια δίνη και κατανοώντας τη δυναμική του φαινομένου αλλά και τον παραλληλισμό του με την περιστροφική κίνηση του αέρα (ανεμοστρόβιλο), εξάπτοντας τη φαντασία τους.  Λειτουργώντας βιωματικά, απόκτησαν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους ανήσυχους και τόσο δημιουργικούς επιστήμονες αλλοτινών εποχών, και κατανόησαν τα φυσικά φαινόμενα.  Η επίσκεψη συνοδεύτηκε και από μια εξίσου ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο χώρο του εργοστασίου βλέποντας τη λειτουργία ενός τόσο μεγάλου εργοστασίου.[/exrand]

 Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μας ενθουσίασε, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση, και δημιουργώντας δέος για τις θαυμαστές λειτουργίες της φύσης, κάνοντας τον κόσμο γύρω μας ενδιαφέροντα, συμβάλλοντας στη συνθετική ικανότητα του μυαλού των ανθρώπων, αλλάζοντας καθοριστικά τόσο τη σκέψη, όσο και την επιστημονική μεθοδολογία των επόμενων γενεών. Θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία!!