Στην καρδιά της Ευρώπης χτύπησαν δυνατά οι παλμοί των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Από το Σάββατο  13.10.2018 μέχρι και την Τετάρτη  17.10.2018, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά και να βιώσουν ό,τι μέχρι τώρα διδάχθηκαν από τα βιβλία της Ιστορίας και της Πολιτικής Παιδείας.

Το βιωματικό ταξίδι μάθησης με επικεφαλής τους κ.κ. Αθ. Φρυγανιώτη , Π. Φρυγανιώτη , Χ. Φρυγανιώτη και τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος κ.κ. Γ. Βαγιωνά και Σ. Ντούρου , ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Δείτε Περισσότερα

Η πρώτη γνωριμία με την πρωτεύουσα του Βελγίου, της Φλάνδρας και της Ευρώπης άρχισε ιδιαίτερα εντυπωσιακά με την επίσκεψή μας στο Atomium που είναι για τις Βρυξέλλες ό,τι και ο πύργος του Άιφελ για το Παρίσι. Αμέσως μετά ακολούθησε η βόλτα μας στην εντυπωσιακή μεσαιωνική κεντρική πλατεία «GrandPlace», μεγαλοπρεπής και επιβλητική όπως υπονοεί και το όνομά της.

Συνεχίσαμε τη δεύτερη ημέρα με εκδρομή στην Οστάνδη, μια πόλη με στρατηγική θέση στην ακτή της Βόρειας θάλασσας, στη Μπριζ με τα μεσαιωνικά πλακόστρωτα και περίτεχνα σπίτια στις όχθες φιδογυριστών καναλιών, μια πόλη που θύμιζε σε όλες της τις εκφάνσεις σκηνικό παραμυθιού. Τελευταίος σταθμός για τους γοητευμένους μαθητές μας υπήρξε η ομορφότερη πόλη του Βελγίου, η Γάνδη, ένα μουσείο Φλαμανδικής αρχιτεκτονικής με το πανέμορφο μεσαιωνικό της λιμάνι.

Η τρίτη ημέρα του ταξιδιού ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στην επίσκεψη μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Παρλαμεντάριουμ , στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα στο Ευρωκοινοβούλιο, η προκαθορισμένη συνάντηση με τον κύριο Γεώργιο Στυλιανού (Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας Τμήμα Επισκέψεων και Σεμιναρίων του Ευρωκοινοβουλίου) , ενθουσίασε και εντυπωσίασε τους μαθητές μας οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε έναν διαδραστικό διάλογο που αφορούσε στη διαχρονική εξέλιξη των πολιτικοοικονομικών συνθηκών της Ευρώπης καθώς και στον τρόπο με τον οποίον επιδρούν οι αποφάσεις των ηγετών  σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Στη συνέχεια, οι μαθητές περιπλανήθηκαν σε έναν από τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά χώρο, το Παρλαμεντάριουμ , όπου διαπίστωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα ιστορικού μετασχηματισμού στον ευρωπαϊκό χώρο, το οποίο επηρεάζει άμεσα τις τύχες των κρατών και των λαών της Γηραιάς ηπείρου. Οι μαθητές μας είδαν από κοντά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν μοναδικό διεθνή οργανισμό διακυβερνητικής οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα σε 28 ευρωπαϊκές χώρες, που όλες μαζί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, όπου οι μαθητές με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας τελευταίας γενιάς και μέσα από μια εξαιρετική οπτικοακουστική απεικόνιση παρακολούθησαν την πορεία της Ε.Ε. που ξεκινά το 1952 ως μια καθαρά οικονομική ένωση καθώς και τη σταδιακή μετεξέλιξή της σε έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς, από την οικονομία μέχρι την εξωτερική πολιτική, από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μέχρι την αναπτυξιακή βοήθεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο κτίριο που στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  .

Εκεί μας υποδέχτηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος με ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον μίλησε θερμά στους μαθητές μας και τους ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις της Ε.Ε. παροτρύνοντάς τους να παραμείνουν ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες της Ευρώπης και να μην ξεχνάνε πως οι ίδιοι αποτελούν το μέλλον της χώρας τους αλλά και της Γηραιάς ηπείρου .Μια επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο δε θα ήταν ολοκληρωμένη, αν δε συμπεριλάμβανε και γνωριμία με την πόλη του Μάαστριχ της Ολλανδίας, στην οποία υπογράφηκε η ομώνυμη Συνθήκη δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Περιπλανηθήκαμε στην πόλη που είναι χτισμένη στις δύο πλευρές του ποταμού Μεύση, είδαμε τα πανέμορφα γραφικά κτίρια και όλοι μαζί μαθητές και καθηγητές αφουγκραστήκαμε την επίδραση του σημείου αυτού στις ζωές μας.

Λίγο πριν από την επιστροφή μας , δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε το Βατερλό, μια περιοχή  λίγο έξω από τις Βρυξέλες στην οποία διεξήχθη η ομώνυμη μάχη που κατέληξε με την ήττα του Γαλλικού στρατού υπό του Ναπολέοντα Α΄ από συνασπισμό συμμαχικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί .

Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, βρήκε τους μαθητές μας ικανοποιημένους και χαρούμενους , για την πρωτοβουλία του Σχολείου να τους φέρει σε άμεση επαφή με τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συνειδητοποιήσουν την αμφίδρομη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες των κρατών - μελών με την κεντρική διοίκησή  της . Άλλωστε , παραφράζοντας και γνώστη ρήση του Ν. Καζαντζάκη : Το  ιδανικό σχολείο είναι εκείνο που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. 

Θα ήταν επίσης παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους Γονείς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και να μην τους συγχαρούμε για το ήθος και την προσοχή που αυτά επέδειξαν έτσι  ώστε όλοι μαζί να νιώσουμε πολίτες του κόσμου.