Σχέδιο Εργασίας «Το Ψωμί».

Με αφορμή την εκπόνηση της Σχολικής εργασίας : «Ψωμί» τα παιδιά των Νηπίων μικρών συμμετείχαν παράλληλα με το θεωρητικό πλαίσιο σε δράσεις σποράς μέσα στην τάξη, ζυμώματος του ψωμιού ενώ το Σχέδιο εργασίας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σε γειτονικό μας φούρνο.

Έτσι, είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε μια συνολική εικόνα της διαδικασίας που χρειάζεται να ακολουθηθεί μέχρι να φτάσει το πολύτιμο αυτό αγαθό στο τραπέζι μας.

Αρχίσαμε το ταξίδι μας απ΄ το στάδιο του οργώματος και της σποράς των χωραφιών, ακολουθήσαμε το σιταράκι μας στο μύλο μέχρι που έγινε αλεύρι και κατόπιν το φούρνο όπου έγινε το νόστιμο ψωμάκι που τρώμε.

Μιλήσαμε για τη θρεπτική του αξία, ενώ στην ενότητα της μητρικής γλώσσας «παίξαμε» με αινίγματα και παροιμίες.

Φορέσαμε τους σκούφους μας και γίναμε και εμείς μικροί φουρνάρηδες και φουρνάρισσες ζυμώνοντας το δικό μας ψωμί, ενώ δημιουργήσαμε σύνολα και αντιστοιχίσεις με διάφορα είδη ψωμιού που φέραμε εμείς από το σπίτι.

Γνωρίσαμε έναν διάσημο πίνακα ζωγραφικής για το ψωμί ενός μεγάλου Έλληνα ζωγράφου του Ν. Γύζη, ενώ εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιο μας με σύνθετες λέξεις για το ψωμί μέσα από διάφορα λεκτικά παιχνίδια και παραμύθια που διαβάσαμε στην τάξη.

Ανυπόμονοι και ενθουσιασμένοι περιμένουμε το επόμενο Σχέδιο Εργασίας!!!

Ελληνικα