Μια γνωριμία με τη Βυζαντινή Βέροια.

Στο πλαίσιο δράσης του μαθήματος των Θρησκευτικών και με άξονα τη Βυζαντινή Μακεδονία, ένας από τους πασίγνωστους ιστορικά προορισμούς, επισκεφθήκαμε τη βυζαντινή πόλη της Βέροιας, με τα τμήματα της Β΄  Γυμνασίου

Πρώτος σταθμός αποτέλεσε  η Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας υπό τη θερμή υποδοχή του οικείου Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμωνος Καλπακίδη. Ο Μητροπολίτης ξενάγησε τα παιδιά με το γλαφυρό του λόγο στην πόλη της Βέροιας. Στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις από τα παιδιά όπου και απάντησε ολοπρόθυμα. Αφού τα παιδιά κεράστηκαν και φωτογραφήθηκαν με τον Σεβασμιότατο, κατευθυνθήκαν προς το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Το Βήμα είναι ένας ιστορικός τόπος όπου κήρυξε ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Βέροιας, όταν έφτασε στην πόλη αυτή κυνηγημένος από τους ιουδαίους της συναγωγής της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια τα παιδιά κατευθύνθηκαν στον παλαιότερο ναό της Βέροιας, την Παλαιά Μητρόπολη, μνημείο του 11ου αι. αφιερωμένη στους ισαποστόλους Πέτρο και Παύλο, όπου και θαύμασαν ένα από τα μεγαλύτερα μεσοβυζαντινά μνημεία των Βαλκανίων την αρχιτεκτονική δομή και τις εντοίχιες παραστάσεις της τρίκλιτης ξυλοστεγής βασιλικής.

Κατεβαίνοντας προς την κάτω πλευρά της Βέροιας, κοντά στην «παραλία», ξεναγήθηκαν σε άλλο ένα μνημείο του 14ου αι. αυτή τη φορά, στην εκκλησία της Παναγίας της Περιβλέτου. Το μνημείο αυτό έχει 45 εντοίχιες παραστάσεις που χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 14ου αι. μέχρι και το 18 αι.

Τα παιδιά ενθουσιασμένα, γεμάτα πνευματικές νουθεσίες αλλά και με πολλές γνώσεις βυζαντινής τέχνης και αρχαιολογίας επέστρεψαν στο σχολείο μας, διατυπώνοντας την επιθυμία να επισκεφθούν και πάλι το χώρο της Βυζαντινής Βέροιας.