«Γνωρίζω στις Βυζαντινές εικόνες».

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου,  τα Νήπια μικρά των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη επισκέφθηκαν  το Βυζαντινό μουσείο της πόλης μας.

Στο πλαίσιο της Μουσειακής Αγωγής, εκπονήθηκε στην τάξη μας σχέδιο εργασίας με τίτλο «Γνωρίζω στις Βυζαντινές εικόνες».

Με αφορμή την εικόνα «Παναγία, Βρεφοκρατούσα, η πλατυτέρα» τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τεχνοτροπία αγιογράφων του Βυζαντινού πολιτισμού παρατηρώντας την αισθητική των εικόνων και αποκωδικοποιώντας του συμβολισμούς τους.

Η προοπτική επίσκεψης μας στον χώρο  του Βυζαντινού Μουσείου αποτέλεσε έναυσμα συζήτησης στην τάξη για τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την επίσκεψή μας σ΄ ένα Μουσείο ενώ διατυπώθηκαν σκέψεις και αναζητήσεις των παιδιών σε σχέση με τον σημαντικό ρόλο που παίζει η τέχνη στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της προσωπικής μας κουλτούρας.

Επιστέγασμα των αναζητήσεών μας αποτέλεσε η  δραστηριότητα της Παιδικής λογοτεχνίας, ενώ πιστοί στην αξία του παιχνιδιού υποδυθήκαμε τους ντεντέκτιβ της τέχνης και κατά την επίσκεψη μας στο Μουσείο αναζητήσαμε με  ¨τους φακούς μας¨  την εικόνα της ¨Παναγίας Βρεφοκρατούσας, της Πλατυτέρας¨ , ενώ επιστρέφοντας στο σχολείο κατασκευάσαμε ατομικά παζλ, απεικονίζοντας την συγκεκριμένη εικόνα.

Δεν πλούτισαν μόνο οι ψυχές μας όμως! Πλούτισε και το λεξιλόγιο μας! Μάθαμε νέες λέξεις όπως εκθέματα, αγιογραφίες, φύλακες, μουσείο, Βρεφοκρατούσα κ.τ.λ.

Τα παιδιά μας μαγεμένα απ΄ την επαφή τους με την τέχνη επέστρεψαν στον χώρο του Σχολείου τιτιβίζοντας τη χαρά τους!