¨Μακεδονία – Μακεδονικός Αγώνας¨.

Στο πλαίσιο των Δράσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Μουσειακής Εκπαίδευσης και Αγωγής των Νηπίων, εκπονήθηκε στην τάξη μας ένα Σχέδιο Εργασίας με θέμα: ¨Μακεδονία – Μακεδονικός Αγώνας¨.

Τα παιδιά είδαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της εποχής εκείνης, γνώρισαν τα επαγγέλματά τους, την εκπαίδευση των παιδιών… Είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με καινούριες λέξεις όπως: μακεδονομάχος, βάλτος, πλάβα… Καλλιέργησαν δεξιότητες όπως η Γραφή, η Ανάγνωση και τα Μαθηματικά. Στον τομέα των Εικαστικών κατασκεύασαν τις δικές τους ¨πλάβες¨ , τις  βάρκες  που χρησιμοποιούσαν οι Μακεδονομάχοι στις μάχες τους στο βάλτο των Γιαννιτσών.

Η διαθεματική προσέγγιση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. Κατά τη ξενάγηση τα παιδιά γνώρισαν τα γεγονότα της ιστορικής περιόδου 1901-1908, παρατήρησαν  τις ενδυμασίες, τα όπλα, τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης εκείνης της εποχής και συμμετείχαν βιωματικά στο πρόγραμμα με ερωταποκρίσεις.

Η περιήγηση αυτή καλλιέργησε στα παιδιά συναισθήματα ευγνωμοσύνης, περηφάνιας και αγάπης για τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας!

Ελληνικα