Ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της Ξάνθης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκδρομή της Α ΄& Β΄ Λυκείου στην όμορφη και γραφική Ξάνθη . Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την περιοχή και τις ομορφιές της Ξάνθης και της Καβάλας. Περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της περιοχής, διασκέδασαν, ενώ πέρασαν ξέγνοιαστα και ευχάριστα όλες αυτές τις ημέρες της εκδρομής.

Δείτε Περισσότερα

Την πρώτη μέρα η αναχώρηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι από το σχολείο και με ενδιάμεση στάση για ξεκούραση και φαγητό οι μαθητές έφτασαν στην Ξάνθη . Μετά την τακτοποίησή τους στο ξενοδοχείο , ξεκουράστηκαν και το βράδυ ακολούθησε διασκέδαση σε μουσική ταβέρνα της πόλης.

Την επόμενη μέρα επισκέφθηκαν το «Σπίτι της Σκιάς – The House of Shadow» στην Παλιά πόλη της Ξάνθης , το οποίο δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα έργα σκιάς του Τριαντάφυλλου Βαΐτση. Στον εκθεσιακό χώρο, οι μαθητές είδαν γλυπτά από σκουπίδια, τα οποία με τον κατάλληλο φωτισμό παράγουν αναγνωρίσιμες μορφές σκιάς.

Στη συνέχεια ακολούθησε «Walking tour» στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης με ξεναγό την υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης. Πρώτος σταθμός της περιήγησής μας ήταν στο Grand Maison - οικία γέννησης Μάνου Χατζιδάκι. Πρόκειται για έναν πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης ο οποίος ταυτίζεται με το «μεγάλο Μάνο», τον άνθρωπο της σκέψης και της τέχνης. Στη συνέχεια, οι μαθητές σκαρφάλωσαν στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης και ξεναγήθηκαν σε παλιά αρχοντικά. Στο τέλος κατέληξαν στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης , το οποίο ιδρύθηκε το 1975 από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) και στεγάζεται στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου .

Το κτίριο, έκθεμα και το ίδιο, αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης είναι το ίδρυμα που απέκτησε, συντήρησε και ερευνά τα στοιχεία της νεότερης ιστορίας της πόλης. Προκάλεσε πραγματική αίσθηση σε όλους τους μαθητές αφού είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για την εξέλιξη της πόλης .

Ακολούθησε μεσημεριανή βόλτα στην ίσως γραφικότερη πόλη της Θράκης όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικές λιχουδιές. Αργά το απόγευμα επέστρεψαν στο Ξενοδοχείο για την απαραίτητη ξεκούραση και το βράδυ αφού πρώτα γευμάτισαν σε μία γραφική ταβέρνα της πόλης , στη συνέχεια διασκέδασαν σε γνωστό Club  .

Την Κυριακή περιηγήθηκαν στο μοναδικό Αρχαιολογικό μουσείο της Καβάλας το οποίο στεγάζει προϊστορικά ευρήματα από όλο το νομό Καβάλας καθώς και σπουδαία ευρήματα από ανασκαφές της Νεάπολης (παλιά Καβάλα) , της Αμφίπολης και της ευρύτερης Ανατολικής Μακεδονίας .

Αργότερα, γευμάτισαν σε γνωστή ταβέρνα της πόλης και παίρνοντας μαζί τους την επίγευση των νόστιμων εδεσμάτων , συγκεντρώθηκαν για την τελευταία αναμνηστική φωτογραφία στην παραλία αποχαιρετώντας με τις καλύτερες εντυπώσεις την πανέμορφη πόλη .

 Μπορεί η τριήμερη εκδρομή μας να έφτασε στο τέλος και η θλίψη να ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μαθητών και καθηγητών, οι καρδιές όλων όμως κράτησαν ζωντανές τις απολαυστικές στιγμές της εκδρομής ως το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να φέρουν ποτέ από την εξόρμησή τους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη !