Ημέρα Αστρονομίας!

Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας βρέθηκαν στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κτίριο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, για να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Ημέρα Αστρονομίας».

Με έναν τρόπο πρωτότυπο και δημιουργικό, μυήθηκαν στα μυστικά της επιστήμης και τα επιτεύγματα της, τα οποία προσπάθησαν διαδραστικά να τους παρουσιάσουν φοιτητές – οι μελλοντικοί δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου – υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αστρονομίας και συντονιστή του προγράμματος Κ. Πιερράτου. Συνδέοντας την επιστήμη με βιώματα της καθημερινότητας, με το παιχνίδι και με πράγματα που βλέπει συχνά κανείς μπροστά του, τα παιδιά πειραματίστηκαν, έθεσαν ερωτήματα στους "ειδικούς", πήραν και έδωσαν απαντήσεις με βιωματικό τρόπο, αλλά και με τις γνώσεις που απέκτησαν από το μάθημα Φυσικής και Γεωγραφίας στο σχολείου μας για τη δημιουργία της ημέρας και της νύχτας, των τεσσάρων εποχών, για τη σφαιρικότητα της Γης και τον προσανατολισμό πάνω της. Συγκεκριμένα εντυπωσιάστηκαν από το πείραμα του Φουκώ με το εκκρεμές για την κίνηση της Γης, για τις κρυφές και τόσο επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, για τους ηλιακούς ανέμους και τις ηλιακές καταιγίδες , την επίδρασή τους σε δορυφόρους καθώς και για το πώς σχηματίζεται το Σέλας. Τους άφησαν άφωνους  η προσομοίωση των μπαλονιών σε πλανήτες πάνω σε δοκιμαστικούς σωλήνες και τα αέρια που επιτρέπουν τη ζωή στον πλανήτη μας και την κάνουν απαγορευτική στους άλλους πλανήτες.

Ο στόχος να τεθεί η επιστήμη στο επίκεντρο και να αναδειχθεί η ομορφιά της επετεύχθη καθώς και η προσέγγιση με εναλλακτικούς τρόπους εννοιών και φαινομένων ήταν άκρως επιτυχής. Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν την επιστήμη της Αστρονομίας και να την συνδέσουν με την καθημερινή τους ζωή. Τους δόθηκε επίσης η δυνατότητα να απαντήσουν σε ερωτήματα γύρω από γεωφυσικά και χημικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους και να «ψηλαφίσουν» με έναν καινούργιο τρόπο τον κόσμο γύρω τους! Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές της ιδέας καθώς και στα παιδιά που επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον!!