Το πλωτό Μουσείο της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας!

Τα Εκπαιδευτήριά μας είχαν την ύψιστη τιμή, να επισκεφθούν το ενδοξότερο  και ιστορικότερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το θωρηκτό «Αβέρωφ» και να είναι το πρώτο Σχολείο που ανέβηκε στο κατάστρωμά του, όταν έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετά από 72 χρόνια!! Το πλοίο μουσείο ολοκλήρωσε το πρώτο του μεγάλο ταξίδι μακριά από την μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στην Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μετέφερε» την ιστορία δύο Παγκοσμίων Πολέμων αλλά και τον ιδιαίτερο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων.

Η αμηχανία ήταν διάχυτη σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς ακόμη και στο πλήρωμα που ανέλαβε να μας ξεναγήσει στον ζωντανό θρύλο του Πολεμικού μας Ναυτικού, καθώς έχει ζωή 106 χρόνων. Όλοι οι χώροι του βρίσκονταν σε άριστη κατάσταση ξαναζωντανεύοντας ένδοξες μνήμες από τους νικηφόρους αγώνες του. Τα  συναισθήματα ήταν πολύ έντονα, αφού νιώσαμε ότι ταξιδεύαμε στην ιστορία. Μέσα από την ξενάγηση των ναυτών συμμετείχαμε  για μία περίπου ώρα στις ναυμαχίες του «Αβέρωφ» στις ελληνικές θάλασσες και ζητωκραυγάσαμε τις νίκες του.

Η επιβλητική παρουσία του Ναυάρχου Κουντουριώτη που βρίσκεται σε πολλά μέρη του πλοίου, οι κουκέτες και οι σάκοι του ένδοξου πληρώματος, η τραπεζαρία, τα μαγειρεία, η αίθουσα συνεδριάσεων των αξιωματικών, οι συστοιχίες των ισχυρότατων για την εποχή πυροβόλων του, το μικρό εκκλησάκι στο κατάστρωμα και η επιβλητική σημαία των 130 τετραγωνικών μέτρων αναβίωσαν στα μάτια μας τη λειτουργία του πλοίου τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Μας μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα, την επιμονή, την αισιοδοξία και τη δύναμη που απόπνεε και συνεχίζει να αποπνέει η ναυαρχίδα των Ελλήνων. Ήταν πραγματικά απίστευτο να βλέπει κανείς ένα πλοίο να αρνείται να πεθάνει, να είναι ζωντανό, ένα πλοίο εν ενεργεία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιθύνοντες, που είχαν την ιδέα να  «ανεβάσουν» το εντυπωσιακό καταδρομικό στην πόλη μας με στόχο να μεταδώσουν τη φλόγα, το μήνυμα της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας σε όλους τους Έλληνες μικρούς και μεγάλους της Βόρειας Ελλάδας!!