Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο-Φράγμα Αλιάκμονα στη Σφηκιά Ημαθίας.

Στο πλαίσιο της 23ης Πράσινης Εβδομάδας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των δύο τμημάτων της Δ΄ Δημοτικού στο Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και το Φράγμα του Αλιάκμονα στη Σφηκιά Ημαθίας.

Tην Τρίτη 06-06 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των δύο τμημάτων της Δ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας, στο Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και το Φράγμα του Αλιάκμονα στη Σφηκιά Ημαθίας.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Αρχικά ενημερώθηκαν για την κατασκευή του φράγματος. Στην συνέχεια είδαν τις μονάδες που παράγουν ηλεκτρισμό, στους στροβίλους και έμαθαν ότι ενώ το πρωί το εργοστάσιο αντλεί νερό από τη λίμνη για την παραγωγή ενέργειας, το βράδυ αντλεί νερό από το ποτάμι και το επιστρέφει στον ταμιευτήρα. Έγινε έτσι κατανοητό ότι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ¨πράσινη ενέργεια¨ καθώς με την επιστροφή του νερού συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της λίμνης σε νερό και την προστασία του περιβάλλοντος και της παραλίμνιας ζωής.

Επισκεφθήκαμε επίσης το κέντρο ελέγχου όπου σε εικοσιτετράωρη βάση ελέγχεται η λειτουργία του εργοστασίου για την έγκαιρη παρέμβαση ειδικών και την αποφυγή ατυχημάτων. Βρεθήκαμε αρκετά μέτρα κάτω απ΄ την επιφάνεια του νερού και μας μίλησαν για τον τρόπο λειτουργίας των στροβίλων που παράγουν με την κίνηση του νερού ενέργεια.

Στο τέλος αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής εκδρομής μεταφερθήκαμε στον χώρο του φράγματος και μάθαμε για την κατασκευή και τη λειτουργία του.

Η επίσκεψη αυτή άφησε στα παιδιά τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σ΄ έναν χώρο όπου μόνο κατόπιν ειδικής άδειας μπορείς να επισκεφτείς.