Μέσα στο Cern…

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο και ... βόλτα στο Μιλάνο της μόδας, της κουλτούρας και της ζωντάνιας!  

Η εκπαιδευτική Επίσκεψη στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.Oι 28 μαθητές και οι πέντε καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων μας ξεκίνησαν το όμορφο ταξίδι στη γνώση στις 9 Απριλίου και επέστρεψαν στις 12 Απριλίου.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο Κτίριο 33 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, το περίφημο CERN, όπου τους υποδέχθηκε η ερευνήτρια  Δρ. Ραχήλ-Μαρία Αβραμίδου. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από την κα Αβραμίδου για τις φυσικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, του περίφημου LHC και για τα ερωτήματα στα οποία επιδιώκουν να δώσουν απάντηση οι επιστήμονες. Στο τέλος της διάλεξης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα. Η επίσκεψή τους συνεχίστηκε στο ATLAS Control Room, όπου η υπεύθυνη Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, φυσικός, μελετητής και συντονίστρια στο ALICE Outreach στο CERN, περιέγραψε με μοναδικό τρόπο τη λειτουργία του μεγάλου ανιχνευτή, μέσω του οποίου  διεξάγονται τέσσερα μεγάλα πειράματα (ALICE, ATLAS, CMS και LHCb). Στη συνέχεια οι μαθητές μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στο κτίριο SM18 (LHC magnets), όπου μπορέσανε να δούνε εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ανιχνευτές και επιταχυντές, με τη βοήθεια  διακεκριμένων επιστημόνων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, επισκέφτηκαν το Παλάτι των Εθνών, την ευρωπαϊκή έδρα του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη,όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις κλιματικές αλλαγές και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Την Τρίτη 12 Απριλίου η αποστολή επισκέφθηκε το ιστορικό κέντρο του Μιλάνου θαυμάζοντας το στάδιο Giuseppe Meazza, γνωστό και ως San Siro, τον επιβλητικό καθεδρικό ναό Duomo, την περίφημη Σκάλα του Μιλάνου αλλά και τη μαγευτική Galleria Vittorio Emanuele II, που συγκεντρώνει όλα τα κορυφαία ονόματα της μόδας.

Την Τετάρτη η αποστολή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι αυτό ήταν σίγουρα μια ανεπανάληπτη, μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας, οι οποίοι αποχαιρέτησαν το Cern, ελπίζοντας ότι μια μέρα κάποιος από αυτούς θα επανέλθει αυτή τη φορά όχι ως επισκέπτης αλλά ως ερευνητής.