Τριήμερη Εκπαιδευτική Εξόρμηση στην ΑΘΗΝΑ.

Για ακόμη μία χρονιά πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας στην Αθήνα το διάστημα 8 ως 10 Απριλίου 2017. Αποτέλεσε την κορύφωση της εξαετούς πολιτιστικής μας διαδρομής εκπλήρωσε τους εκπαιδευτικούς μας στόχους αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών μας.

Το πρωί του Σαββάτου της 8ης Απριλίου ξεκινήσαμε χαρούμενοι με ιδανικές καιρικές συνθήκες, έχοντας ως εικόνα στα πρώτα χιλιόμετρα τον Όλυμπο. Η πρώτη στάση μας στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών μας εξέπληξε ευχάριστα. Το συγκεκριμένο μουσείο δεν είχε αρχαιολογικά ευρήματα. Μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία αισθανθήκαμε παρόντες στη μάχη των Θερμοπυλών και στη ναυμαχία του Αρτεμισίου και στα ειδικά διαδραστικά τραπέζια αφής λάβαμε με εύληπτο και διασκεδαστικό τρόπο όλες τις πληροφορίες, σχετικά με τα γεγονότα της εποχής.

Νωρίς το μεσημέρι φτάσαμε στην Αθήνα και κατευθυνθήκαμε στον λόφο της Πεντέλης, όπου κάναμε τη δεύτερή μας στάση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας με την παρατήρηση του ηλίου μέσω του ηλιακού τηλεσκοπίου. Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στο εσωτερικό του εντυπωσιακού κτηρίου του τηλεσκοπίου Newall, όπου συζητήσαμε για το ηλιακό μας σύστημα και τον γαλαξία που το φιλοξενεί και γνωρίσαμε την ιστορία του τηλεσκοπίου Newall, μέσα από την παρακολούθηση ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος βίντεο. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με την άνοδό μας στον θόλο του κτηρίου, όπου είδαμε από κοντά το εντυπωσιακό τηλεσκόπιο.

Αργότερα το απόγευμα φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας Divani Caravel.  Αφού τακτοποιηθήκαμε και ξεκουραστήκαμε, απολαύσαμε ένα υπέροχο δείπνο. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση ενός από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή μιούζικαλ όλων των εποχών σε ολόκληρο τον κόσμο, του «Mamma Mia» στο θέατρο Ακροπόλ.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο κόσμημα που χτίστηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας υποδεχτεί στην είσοδο του μουσείου ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη δημιουργία του, ο αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής. Κατά την περιήγησή μας στο εσωτερικό του μουσείου, μείναμε εκστασιασμένοι από τα ευρήματα ασύλληπτης ομορφιάς και τον περίτεχνο τρόπο δημιουργίας, που αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο γνώσης και φαντασίας των αρχαίων Ελλήνων. Τα τμήματα των αετωμάτων και της ζωφόρου προκαλούσαν τη φαντασία μας να συνθέσει την αρχική τους μορφή, ενώ τα γύψινα προπλάσματα και τα κενά δίπλα τους καλούσαν πίσω τα κλεμμένα πρωτότυπά τους.  Ήταν μία επίσκεψη που μας αναβάπτισε στα νάματα του πολιτισμού μας και πρόσφερε σε όλους μας ένα πλούτο συναισθημάτων : υπερηφάνεια για την Ελληνικότητά μας και για τις προσωπικές μας ιστορίες που υπηρέτησαν αυτή την ελληνικότητα, θλίψη, πίκρα και οργή για την κλοπή και καπήλευση της κληρονομιάς αυτής.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την άνοδό μας και την ξενάγηση με τη χρήση τάμπλετ στον Βράχο του Παρθενώνα, ενός ναού χτισμένου προς τιμή της Θεάς Αθηνάς, το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού που επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Με το μυαλό πλημμυρισμένο εικόνες κατευθυνθήκαμε στα Σπάτα για την προγραμματισμένη μας επίσκεψη στο Αττικό Πάρκο. Ένα διαφορετικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους μέσα από 2.000 ζώα ερχόταν να αναστατώσει τις αισθήσεις μας. Κραυγές χαράς και ενθουσιασμού κυριαρχούσαν στο διακοσίων στρεμμάτων πάρκο. Τις εντυπώσεις έκλεψαν όμως τα δελφίνια, που με ένα εξαιρετικό σόου στην πισίνα κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα όλων. Μια ακόμη ημέρα κύλησε ευχάριστα για όλους και ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο και άκρως γευστικό δείπνο στην πολυτελή αίθουσα του ξενοδοχείου.

Το πρωινό της 10ης Απριλίου μας βρήκε να ετοιμαζόμαστε για την τελευταία προγραμματισμένη μας επίσκεψη στο Eλληνικό κοινοβούλιο. Μετά από ένα χορταστικό πρωϊνό στο ξενοδοχείο και μια σύντομη στάση στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο οποίο περιηγηθήκαμε, βρεθήκαμε να φωτογραφιζόμαστε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δίπλα στους «μαρμαρωμένους» ευζώνους.

Ακολούθησε η είσοδος στο «ναό της Δημοκρατίας», στη Βουλή των Ελλήνων, ένα επιβλητικό κτήριο που στεγάζει την αίθουσα της ολομέλειας των εθνικών αντιπροσώπων του λαού. Μετά από μια εγκάρδια υποδοχή ξεναγηθήκαμε στους χώρους του κτιρίου, ενημερωθήκαμε για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα σ’ αυτό και καθίσαμε στα βουλευτικά έδρανα. Θαυμάσαμε τον όμορφα διακοσμημένο χώρο και νιώσαμε για λίγο τον παλμό των βουλευτικών συνεδριάσεων και αισθανθήκαμε και εμείς για λίγο βουλευτές.

Η εκδρομή μας είχε ολοκληρωθεί και έπρεπε δυστυχώς να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και αποχαιρετήσαμε την πρωτεύουσα. Μία μικρή στάση για φαγητό και ξεκούραση έγινε στα Καμένα Βούρλα. Μαθητές και συνοδοί αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες γνώσης και ζωής, οι δεσμοί φιλίας έγιναν πιο ισχυροί, δικαιολογώντας απόλυτα τον πολύπλευρο χαρακτήρα της εκδρομής. Εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι στόχοι του πολιτιστικού μας προγράμματος. Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην υποδειγματική συμπεριφορά όλων των παιδιών και το καλό κλίμα σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.

Όλα τα παραπάνω μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον!!!