Τιμώντας την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης,την Πάφο.

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, αντιπροσωπεία μαθητών του ομίλου UNESCO των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη με επικεφαλή τον Διευθυντή κ. Αθ. Φρυγανιώτη και την κ. Χαρά Φρυγανιώτη μετέβησαν στην Πάφο της Κύπρου προκειμένου να συμμετάσχουν στο 40ο Παγκύπριο Συμπόσιο των Εταιρικών Σχολείων Κύπρου της UNESCO, μετά από επίσημη πρόσκληση που έγινε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Το Συμπόσιο αυτό συνδέθηκε με το γεγονός ότι έχει ανακηρυχθεί η Πάφος «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017» και έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την οργάνωση του πρώτου μαθητικού συμποσίου των Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου. Στις διήμερες εργασίες του συμποσίου 16-17 Μαρτίου 2017 συμμετείχαν 29 σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κος Π. Δαπόλας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά για την αποδοχή της πρόσκλησης από τον κ. Α. Φρυγανιώτη και τον επαίνεσε για την επιτυχή διοργάνωση των δύο πρώτων Μαθητικών Συμποσίων του Δικτύου Λυκείων ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη.

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ της Πάφου και το θέμα του ήταν: « Πάφος, 3200 χρόνια Ιστορίας και πολιτισμού». Οι μαθητές μας παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θέμα: «Παφία Αφροδίτη: Μύθοι Τελετές και Σύμβολα» και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα εμπνευσμένα από το θέμα του Συμποσίου, καθώς και να πληροφορηθούν για τους αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου, στους οποίους ξεναγήθηκαν στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στη Μεγαλόνησο.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι μαθητές που συμμετείχαν αποκόμισαν αξέχαστες εμπειρίες και βιώματα, συνειδητοποίησαν την αξία της συνεργασίας μεταξύ των λαών και της ανταλλαγής των πολιτισμών. Δημιούργησαν φιλικές σχέσεις με Κύπριους μαθητές που θα σταθούν αφορμή, ώστε να συσφίξουν τις σχέσεις τους μέσω της αδερφοποίησης των σχολείων στο εγγύς μέλλον.

Όλοι αποχαιρετήσαμε την Πάφο με τις καλύτερες εντυπώσεις, από τη ζεστή φιλοξενία των Κυπρίων αδελφών μας, για την οποία τους ευχαριστούμε.

Αξίζουν θερμά Συγχαρητήρια στους μαθητές Θωμαΐδου Ι., Λύσσα Κ., Τσιμπάνη Μ., Αργυροπούλου Χ., Αρμούτη Μ., και Τσιμπάνη Γ. οι οποίοι αντιπροσώπευσαν επάξια το Σχολείο μας.

Την εκδήλωση αυτή πλαισίωσαν η κ. Β. Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια των Συνεργαζομένων Σχολείων της UNESCO ASPnet Ελλάδος, καθώς και ο Συντονιστής Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου κος Π. Δαπόλας.