ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ξακουστή…!

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο πλαίσιο της Μουσειακής Αγωγής και Εκπαίδευσης.  

Μέσα από τη Διαθεματική προσέγγιση με θέμα: ¨Μακεδονία-Μακεδονικός Αγώνας¨ τα παιδιά γνώρισαν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1904-1908 κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθη ο Μακεδονικός Αγώνας.

Κατά την ξενάγηση τους στις αίθουσες του Μουσείου είδαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Μακεδονίας εκείνης της εποχής, στις πόλεις και στα χωρία. Γνώρισαν επαγγέλματα τα οποία πλέον έχουν εκλείψει, την εκπαίδευση των παιδιών στις πόλεις και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών της υπαίθρου. Τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη Λαογραφία του τόπου μας, παρατηρώντας τις παραδοσιακές φορεσιές εκείνης της εποχής και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Γνώρισαν σπουδαίους Μακεδονομάχους και τη συμβολή τους στον Μακεδονικό Αγώνα και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα της ξενάγησης, διατυπώνοντας απορίες και προβληματισμούς.

Με αφορμή το διόραμα που αναπαριστούσε μια μάχη στο βάλτο των Γιαννιτσών, τα παιδιά κατασκεύασαν τις δικές τους «πλάβες» - μικρές ξύλινες βάρκες.

Η βιωματική αυτή προσέγγιση προκάλεσε στα παιδιά συναισθήματα περηφάνιας και αγάπης για την πατρίδα μας και απεριόριστη ευγνωμοσύνη στους ήρωες που θυσιάστηκαν για μια ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ κι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!