“Ο κύκλος του Ψωμιού…”.

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, τα Νήπια μικρά των Εκπαιδευτηρίων στο πλαίσιο του Σχεδίου Εργασίας ¨Το ψωμί¨ επισκέφθηκαν το γειτονικό μας φούρνο και είδαν από κοντά τη διαδικασία του ζυμώματος του ψωμιού , ενώ είχαν τη δυνατότητα να περιεργαστούν τον επαγγελματικό εξοπλισμό του αρτοποιείου και να  του διατυπώσουν τις απορίες και τις παρατηρήσεις τους.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων μας για μια ακόμα φορά αξιοποίησαν βιωματικά τη γνώση που κατακτήθηκε μέσα απ΄ τις οργανωμένες δραστηριότητες του Σχεδίου Εργασίας.

Οι οργανωμένες δραστηριότητες αφορούσαν διάφορα μαθησιακά πεδία. Έτσι, εκπονήθηκαν  δράσεις στον τομέα της Μητρικής γλώσσας μαθαίνοντας τα παιδιά Αινίγματα-Παροιμίες, Ήθη και Έθιμα που αφορούν το ψωμί ενώ στο τέλος της προγραφής δημιουργήσαμε το αλφαβητάρι του ψωμιού και τα παιδιά μας ¨παίξανε¨  με σωστές λέξεις που είχαν ως 2ο συνθετικό τους τη λέξη ψωμί.

Στον τομέα της Προανάγνωσης παρακολουθήσαμε τη σειροθέτηση από το σποράκι στο ψωμί ενώ με την ευκαιρία της δημιουργίας γωνιάς φούρνου με αρτοσκευάσματα που έφεραν τα παιδιά  απ΄ το σπίτι τους, μυηθήκαμε σε Προμαθηματικές έννοιες και φυσικά αισθητηριακά παιχνίδια γνώσης.

Απ΄ το Σχέδιο Εργασίας μας δεν έλειψε η επαφή μας με την τέχνη και τη γνωριμία με τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Νικόλαο Γύζη και το έργο του ¨ψωμιά ¨.

Στο πλαίσιο της Αισθητικής Αγωγής κατασκευάσαμε με τα παιδιά μας σκούφους μαγειρικής, που φορέσαμε σαν άλλοι μικροί αρτοποιοί, στο βιωματικό εργαστήρι παρασκευής ψωμιού, ενώ παράλληλα παρακολουθήσαμε κουκλοθέατρο με θέμα τι άλλο; το ψωμί.

Τα παιδιά μας παράλληλα με την εκπόνηση του Σχεδίου Εργασία παρακολούθησαν στο Νοητικό Τομέα τόσο στη Μελέτη του Περιβάλλοντος όσο και βιωματικά, στο Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών δραστηριότητες που αφορούν στο όργωμα και τη σπορά ενώ μέσω του διαδραστικού μας πίνακα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ίδια διαδικασία διαχρονικά ,από το χθες στο σήμερα.

Έχοντας, έτσι απόκτηση συνολική εικόνα της παρασκευής ψωμιού, ξεκινώντας ήδη από το όργωμα του χωραφιού και τη σπορά του σιταριού, υπογραμμίσαμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο την υψηλή του  αξία στη Μεσογειακή μας διατροφή ενώ τονίσαμε την σύνδεσή του με τις ρίζες της παράδοσης και της Ελληνικής υπαίθρου.