Δυναμική παρουσία των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη …!

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, συμμετείχαμε στην Ημερίδα του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στην οποία παρουσιάστηκαν οι Δράσεις των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη σε συνεργασία με το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου σχετικά με τους Αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας.

Η μακρά πορεία της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων Σχολείων κορυφώθηκε κατά τη Σχολική χρονιά 2015 -2016,με την πρωτοβουλία της συνεργασίας με την υπεύθυνη Πολιτιστικών  Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Ξ. Βασιλειάδου, ώστε να αναβιώσουν οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής οργανώθηκε αρχικά στις 30 Νοεμβρίου 2015, ένα σεμινάριο κριτών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στο οποίο ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι σχετικά με τους Αγώνες Επιχειρηματολογίας –Αντιλογίας.

Παρουσιάστηκε επίσης ένας δειγματικός αγώνας μεταξύ των ομάδων δύο Σχολείων των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη και του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των ομιλητών.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα η οργανωτική επιτροπή ασχολήθηκε με την οργάνωση της επιστημονικής ημερίδας «Η Ρητορική  στην Εκπαίδευση».

Στις 16 Ιανουαρίου 2016, διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Ρητορική στην Εκπαίδευση» με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 συναδέλφων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Την πρόσκληση μας για τη συμμετοχή τους στην Ημερίδα αποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τόσο διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και συνάδελφοί της μέσης εκπαίδευσης.

Η αποκορύφωση της προσπάθειας ήταν η διεξαγωγή αγώνων επιχειρηματολογίας –αντιλογίας.

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και ξεπέρασαν τα όρια κάθε προσδοκίας.

Συμμετείχαν 34 Σχολεία από την Κεντρική Μακεδονία. Περισσότεροι από 300 αξιόλογοι μαθητές-ρήτορες επέδειξαν τις ικανότητές τους στην Επιχειρηματολογία, τον δημοκρατικό διάλογο και συναγωνίστηκαν στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας.

Προκρίθηκαν οι ομάδες Ρητορικής 9 Σχολείων με πρώτη στη βαθμολογία την ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη οι οποίες ταξίδεψαν στις 2 Απριλίου 2016,στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στους τελικούς αγώνες με ισάριθμα σχολεία από την Αθήνα και την Πάτρα.

Οι τελικοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό κτίριο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 3 Απριλίου 2016.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και τη φετινή σχολική χρονιά με τη δυναμική παρουσία των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη σε όλα τα εκπαιδευτικά δρώμενα.