Συνάντηση Ιατρικής με την Τέχνη!

Μάθημα Ιατρικής-Τέχνης έγινε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στους μαθητές Γυμνασίου των «Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη», στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Στο Α΄ μέρος οι μαθητές παρακολούθησαν στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου μια ενδιαφέρουσα ομιλία για τα διάφορα ρεύματα της Τέχνης, όπως τον Κλασσικισμό, τον Ρεαλισμό, τον Ιμπρεσσιονισμό, την Art nouveau, τον Φοβισμό και τον Κυβισμό, με  «ξεναγό» τον ιατρό και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Α. Φιλιππόπουλο. Το «ταξίδι» των μαθητών στα βάθη της Ιστορίας συνεχίζεται με  τον καθηγητή να  τους μιλάει για τον γιατρό των θεών, τον Απόλλωνα και για τον γιο του, τον Ασκληπιό, που μαθήτευσε κοντά στον Κένταυρο Χείρωνα. Στο Β΄ μέρος έγινε μια ξενάγηση στις τοιχογραφίες του Φουαγιέ και του εργαστηρίου του Τ.Ε.Π.Ε.

Η μελέτη του έργου, που φέρει τον τίτλο: “Η Εικαστική πορεία της Ιατρικής από την αρχαιότητα έως τον 20ο μ.Χ. αιώνα”, ανατέθηκε στον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και πρώην διευθυντή στη Β’ Παιδοχειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ., χειρουργό παίδων Α. Φιλιππόπουλο. Για τη ζωγραφική απόδοσή τους χρησιμοποιήθηκαν ποικίλα υλικά (πλαστικά, ακρυλικά, pastel, σμάλτα, ειδικοί ψεκασμοί), ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής που απεικονίζεται και σύμφωνα με τις ιστορικές έγκριτες πηγές, στις οποίες στηρίζεται και η ιστορική κατοχύρωση του έργου.

Η Τέχνη γεμίζει την ψυχή και διώχνει από μέσα άλλες σκέψεις και προβλήματα. Κάπως έτσι λειτουργεί και η Ζωγραφική. Αυτή ήταν η φιλοσοφία της έκθεσης, πράγμα που αντιλήφθηκαν και εκτίμησαν οι μαθητές μας.