Άλσος Αριστοτέλη, εκεί που «κρύβονται» όλοι οι νόμοι της Φυσικής!!

Με αφορμή τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων μας, αφού γνώρισαν το μεγάλο στοχαστή, φιλόσοφο και εφευρέτη μέσα από σχέδια εργασίας (project), επισκέφθηκαν το «Άλσος του Αριστοτέλη» στη γενέτειρά του τα Στάγιρα Χαλκιδικής. Μέσα σ’ ένα θεματικό πάρκο έξω από το χωριό σε υψόμετρο 500 μέτρων βρέθηκαν μπροστά σε όλους τους νόμους της Φυσικής του Αριστοτέλη δημιούργημα προς τιμή του μεγάλου φιλοσόφου.

Στον χώρο φιλοξενούνται τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που αναφέρονται στα συγγράμματα του. Πρόκειται για πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων στο έργο του «Τα Φυσικά».

Τα παιδιά «έπαιξαν» με τον υδροστρόβιλο περιστρέφοντας ένα μοχλό στο διαφανές δοχείο με το υγρό δημιουργώντας μια δίνη και κατανοώντας τη δυναμική του φαινομένου αλλά και τον παραλληλισμό του με την περιστροφική κίνηση του αέρα (ανεμοστρόβιλο). «Συνομίλησαν» στα παραβολικά κάτοπτρα μιλώντας ψιθυριστά από αρκετά μεγάλη απόσταση. Εστίασαν με το τηλεσκόπιο απολαμβάνοντας τη φανταστική θέα του κόλπου της Ιερισσού και της Αθωνικής χερσονήσου. Έπαιξαν με το πεντάφωνο μουσική, πειραματίστηκαν με τους οπτικούς δίσκους διαπιστώνοντας πώς δημιουργείται σήμερα μια κινηματογραφική ταινία, παρατήρησαν την ανάλυση του ηλιακού φωτός με το πρίσμα, «τσούγκρισαν» τις σφαίρες αδράνειας, εντυπωσιάστηκαν  από την πυξίδα του, σύμβολο και αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης και τέλος με τη βοήθεια του ηλιακού ρολογιού διαπίστωσαν πώς οι αρχαίοι γνώριζαν την ακριβή ώρα. Τα παιδιά προσπάθησαν ακόμη να ερμηνεύσουν τα σχετικά εδάφια από το διασωζόμενο έργο του μεγάλου φιλοσόφου χαραγμένα σε μαρμάρινες πλάκες με τις λίγες αρχαίες λέξεις που γνώριζαν.

Το υπέροχο ταξίδι στα χρόνια του Αριστοτέλη ενθουσίασε τα παιδιά συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, και δημιουργώντας, πέρα από θαυμασμό και υπερηφάνεια για το ελληνικό γένος, πλήθος αποριών για τις ικανότητες και την ασύλληπτη συνθετική ικανότητα του μυαλού του, που άλλαξαν καθοριστικά τόσο τη σκέψη και τα γράμματα όσο και την επιστημονική μεθοδολογία των επόμενων γενεών. Διαπίστωσαν συνάμα «ιδίοις όμμασι» πως ο Αριστοτέλης ήταν η κορυφαία μορφή της αρχαίας Eλληνικής σκέψης...